vineri, ianuarie 16, 2009

Prezenta divina in mistica lui al-Hallaj (1)

- Studiu introductiv de Georgiana Nicoarea -
(Extras din "Divan - poeme mistice", Ed. Herald, 2008)

Al-Husayn bin Mansur bin Mahamma (Abu Mugit; Abu 'Abd Allah) cunoscut mai ales prin hipocoristicul sau al-Hallaj este unul dintre marii mistici musulmani, poet si initiator al propriei scoli. A devenit celebru prin afirmatia sa privitoare la autoidentificarea cu realitatea divina, prin poezia sa extatica si nu in ultimul rand, prin condamnarea pentru erezie de catre autoritatile abbaside de la Bagdad.

Personalitatea lui al-Hallaj nu poate fi disociata de mostenirea si intr-o mare masura de biografia sa, dar mai ales martiriul sau impiedica o interpretare lipsita de echivoc a versurilor sale, deoarece aproape intreaga sa creatie literara a fost distrusa in urma condamnarii sale la moarte si a oprobriului care i-a urmat acesteia.
Singurele marturii literare ramase de la Mansur al-Hallaj sunt versurile raspandite in diverse antologii sau citate in alte opere. Aceste versuri au fost transmise pe cale orala si notate in scris la cateva sute de ani de la moartea autorului.

Desi islamul canonic ramane rezervat in privinta acceptarii personalitatii lui al-Hallaj, opera sa a exercitat o puternica influenta asupra misticii islamice secole de-a randul. Studierea operei sale constituie o provocare atat din punct de vedere semantic, cat si conceptual.

Niciun comentariu: