luni, ianuarie 12, 2009

Mituri - Idries Shah

"Domnilor", spuse profesorul, "analiza miturilor si a legendelor popoarelor primitive este unul dintre aspectele cele mai interesante ale psihoantropologiei: ea asaza in plina lumina deficientele mentalului primitiv si functionarea mecanismelor de compensare - modalitatea prin care sunt inventate minunile - substitute miraculoase ale viselor pe care omul nu le-a putut realiza niciodata.

Sa luam, de exemplu, legenda antica - intalnita intr-un mare numar de comunitati diferite - a "aparatului foto". Cu ajutorul acestui instrument se presupunea ca se putea obtine o imagine dainuitoare, cu aspect "fix", a evenimentelor vizibile pentru spectator si reproducerea acestora, sau macar a imaginii, dupa dorinta. Inutil sa va spun ca ideea insasi a unui astfel de aparat nu putea lua nastere decat din dorinta, foarte omeneasca, de a pastra vii clipele placute si emotionante.

Apoi, mai este mitul privind producerea unei energii de o factura aparte, denumita in unele limbi "electricitate" . Proprietatile sale aveau un caracter de-a dreptul miraculos: prin intermediul ei se puteau indeplini toate dorintele. Astfel, legand diverse aparate la o sursa de "electricitate" , omul se presupune ca putea genera caldura sau frigul, putea stimula, ucide, isi putea transmite vocea la distante uriase etc.

Pana in ziua de astazi, din pacate, mai exista minti ratacite care considera ca aceste legende contin ceea ce lor le place sa numeasca "un sambure de adevar". Unii indivizi au ajuns chiar pana la postularea motivelor care militeaza in favoarea verosimilitatii lor. Explicatiile, insa, pacatuiesc de fiecare data printr-un exces de bizarerie.

Oamenii acestia, care-si iau dorintele drept realitate, ajung inexorabil sa inventeze un mit sau sa grefeze un mit peste un altul. Asa se face ca la intrebarea: "De ce in prezent nu mai exista nici aparate de fotografiat, nici aparatura electrica?", trasnitii acestia raspund prin rationamentul cel mai stupefiant posibil.

"Intr-o anumita epoca", explica ei, "tot metalul existent pe pamant a fost pulverizat: prin urmare, astazi nu mai este posibila fabricarea unor astfel de obiecte." Veti observa ca, pentru a-si sustine mitul, au trebuit sa inventeze o substanta supranaturala, cunoscuta in legendele anumitor triburi sub denumirea de "metal"."

Niciun comentariu: