marți, octombrie 28, 2008

Inteleptul Tierno Bokar (9)

Cuvinte de intelepciune


Caritatea


„Cunostintele celui care ar sti pe dinafara toate teologiile tuturor confesiunilor existente in lumea aceasta n-ar fi decat un balast lipsit de valoare, daca acesta nu ar avea si o inima caritabila. Nimeni nu se va bucura de intalnirea cu divinul daca inima ii este lipsita de caritate. Fara aceasta, cele cinci rugaciuni obligatorii sunt doar gesticulari lipsite de valoare. Fara caritate, pelerinajul este doar o plimbare lipsita de rost."


Dumnezeu

„Dumnezeu este o dilema pentru intelect fiindca tot ceea ce concepi cu gandul si materializezi prin cuvinte ca fiind Dumnezeu, inceteaza prin aceasta insusi sa fie Dumnezeu, pentru a nu mai fi decat propriul tau mod de a-L concepe. El nu poate fi continut de nici o definitie."


Credinta si necredinta

„Credinta si necredinta sunt ca doua campuri invecinate. Rugaciunea le marcheaza hotarul. Cel care se roaga este denumit credincios oricat de greu i-ar atarna pacatele. Cel care nu se roaga este necredincios oricare i-ar fi intelepciunea. "


Scanteie de lumina

„Orice om, bun sau rau, poarta in el o scanteie de lumina."


Adevarul

„Exista trei feluri de adevar: adevarul tau, adevarul meu si Adevarul."


Viata si moartea

Cand se naste un copil, aici, in lumea noastra, ii vad parintii innebuniti de fericire, felicitandu- se reciproc si anuntand evenimentul cu o explozie de bucurie. Cand unul dintre copii li se duce, ii vad parintii indurerati, afisand pe chipurile si in imbracamintea lor toate semnele tristetii si ale suferintei.

Inconsecventa omeneasca este, astfel, pe deplin vizibila pentru cei care reflecteaza. Rasa umana pretuieste viata si se fereste de moarte. Ori, ce inseamna sa te nasti? Inseamna sa patrunzi intr-o gradina din care nu vei putea iesi decat pe poarta mortii, singura iesire, comuna pentru cei drepti ca si pentru cei nedrepti, pentru credinciosi ca si pentru cei increduli.

Ce inseamna sa mori? Inseamna sa renasti in viata vesnica. Omul care moare se intoarce in gradina paradisiaca in care domneste Dumnezeu, eterna sursa a Luminii. Acesta este momentul in care ar trebui sa ne bucuram."


Curcubeul

„Curcubeul isi datoreaza frumusetea diverselor tonuri ale culorilor sale. In mod asemanator, noi consideram vocile diversilor credinciosi care se inalta din toate colturile pamantului ca o simfonie de laude adresate lui Dumnezeu, care nu poate fi decat Unul singur.

Deplangem din toate puterile dispretul unor religii privind forma lucrurilor divine, dispret care le aduce deseori sa respinga, ca fiind discordant, imnul de slava al vecinului lor.

Pentru a lupta impotriva acestei tendinte, frate intru Dumnezeu, oricare ar fi religia sau congregatia religioasa de care apartii, cugeta adanc asupra acestui verset:

Dintre semnele Sale: crearea cerurilor si a pãmântului, deosebirea graiurilor si a culorilor voastre. Întru acestea sunt semne pentru cei care stiu. - Coran (XXX, 22).

Toata lumea ar avea de beneficiat din reflectarea la aceasta."

Niciun comentariu: