miercuri, octombrie 08, 2008

Inteleptul Tierno Bokar (5)

Nimic dintr-un profesor universitar

„Bokar n-are nimic dintr-un profesor. De altfel, nici n-ar fi posibila o dogmatizare ex cathedra cand toti, maestru si discipoli, stau asezati pe jos, intr-un colt retras si plin de praf, in vestibulul intercalat intre strada si partea rezervata uzului privat al casei, tot timpul strabatut de vreun trecator, de vreo capra, de vreun negrisor cu o sfoara in jurul mijlocului sau de vreo femeie purtand lemne, apa sau lapte.

Invatatura sa este directa, predata cel mai adesea sub forma imagistica, servindu-se drept pretext pentru a ilustra un adevar moral de vreun incident din lumea materiala: un fapt marunt, un obiect, o raza de soare, drumul, raul, ploaia, spuma valurilor, rufele, pedanteria femeii cochete, umbra cpacului, turma ratacita, fantana, lampa cu ulei de karite, pasarea, piroga, cainele, fierul incins, untul – toate acestea puteau sa fi servit drept simboluri."


Nici Evangheliile nu se servesc de ele in alt fel

„Lumea vizibila nu este altceva decat un imens tezaur de parabole, o carte cu imagini de descifrat. Dar trebuie sa stii sa le interpretezi. "

Nimic mai direct, nimic mai putin sistematic.

Tierno cere de la discipolii sai – de la „fratii sai chibzuiti" – o inima deschisa, bunavointa, un suflet fierbinte. Trebuie urmarite fara ragaz lucrurile spirituale, singurele durabile:

„Spiritul uman tine la frumusete, dar persista sa ramana la suprafata lucrurilor, acolo unde nu exista armonie permanenta. Feeria norilor multicolori care serbeaza rasaritul si apusul soarelui dispare in cateva secunde, frumusetea fizica se sterge odata cu crepusculul batranetii…

Tu, discipol venit in pragul zawiyya in care noi dorim sa vedem stralucind lumina sfatului cel bun, afla ca frumusetea materiala se ofileste curand, ea neputand fi decat efemera si iluzorie. Inceteaza-ti stradania de a o urmari si indreaptati- o spre cucerirea adevaratei, permanentei frumuseti, a frumusetii morale care infloreste in campul Spiritului."

Niciun comentariu: