marți, octombrie 28, 2008

Inteleptul Tierno Bokar (8)

Violenta: o solutie de ultima instanta


Pentru Tierno Bokar, violenta este o solutionare revoltatoare si inutila:

„Daca omul animat de Rau este ucis prin intermediul armelor, atunci Raul sare din cadavrul pe care nu-l mai poate locui si patrunde, prin nari, in acela care l-a ucis, acolo prinde din nou radacini si-si dubleaza fortele. Doar atunci cand Raul este ucis prin intermediul Iubirii, este anihilat odata pentru totdeauna…"


Intrebat despre „razboiul sfant", Tierno Bokar marturiseste:

„Eu, personal, nu admir decat un singur gen de razboi, acela care are drept scop invingerea defectelor din noi insine…"


Dintre acestea, orgoliul ramane unul dintre cele mai vatamatoare:

„Planeta noastra nu este nici cea mai mare, nici cea mai mica dintre toate cele pe care Le-a creat Domnul nostru… Nu trebuie sa ne credem nici superiori, nici inferiori tuturor celorlalte creaturi…"

„Creaturile cele mai valoroase vor fi acelea care vor creste in iubirea, caritatea si respectarea aproapelui. Acestea vor fi luminoase ca un soare ce s-ar ridica drept pe cer."


Umilinta necesara conduce la sentimentul fraternitatii umane si la acea inalta certitudine ca diferitele cai pot conduce la un Adevar unic. O lectie importanta si dificila pe care o resping toate tipurile de fanatism si pe care Tierno Bokar o va repeta neobosit:

"- Frate intru Dumnezeu ajuns in pragul acestei zawiyya a noastre, colt al iubirii si al caritatii, nu-l apostrofa nici pe adeptul lui Moise, nici pe acela al lui Iisus, fiindca Dumnezeu a depus marturie in favoarea profetiilor lor.

- Dar in ceea ce-i priveste pe ceilalti?

- Lasa-i sa intre si chiar intampina-i frateste, ca sa onorezi in ei ceea ce au mostenit acestia de la Adam… in fiecare urmas al lui Adam exista o scanteie din spiritul lui Dumnezeu. Cum am putea noi indrazni sa dispretuim un vas cuprinzand un asemenea continut?"

„Curcubeul isi datoreaza frumusetea varietatii tonurilor culorilor sale. La fel si noi, privim vocile diferitilor credinciosi care se inalta din toate punctele pamantului ca pe o simfonie adresata unui Dumnezeu ce nu ar putea fi decat Unicul Dumnezeu.

Indiferent care ar fi rasa caruia ii apartine un om, din clipa in care adoratia ii ilumineaza sufletul acesta din urma capata stralucirea unui diamant mistic. Nici culoarea pielii, nici circumstantele nasterii nu intra in vreun fel in joc."

Mesaj categoric universalist dupa cum se poate vedea, si care se aseamana cu usurinta cu acela al profetilor Israelului, cu acela al Evangheliilor, cu acela al unui Ramakrishna sau Vivekananda in afirmatia lor esentiala ca Spiritul sufla acolo unde voieste el si ca „in casa Tatalui meu sunt multe locasuri" [Ioan, 14:2].

Dar Tierno Bokar deja disparuse in spatele peretului de lut, surazand cuibului de randunica, intorcandu-se la munca lui de broder.

Niciun comentariu: