luni, februarie 09, 2009

Zaky si porumbita - Idries Shah

Era odata un tanar pe nume Zaky. Un maestru spiritual - caruia-i vom spune "khwaja" - considerand ca tanarul era dotat si menit unui viitor stralucit, se decise sa-i
intinda o mana de ajutor. In acest scop, desemna in serviciul lui o fiinta subtila inzestrata cu puteri extraordinare, pe care o insarcina sa-l ajute ori de cate ori ii statea in putinta.

De-a lungul anilor, afacerile tanarului prosperara in toate domeniile. Fiindca nu putea crede ca binefacerile care se tineau lant nu erau decat meritul lui, Zaky lua hotararea sa observe cu atentie inlantuirea evenimentelor. In felul acesta remarca o ciudata coincidenta: de fiecare data cand lucrurile luau o turnura favorabila pentru el, in imediata sa apropiere se gasea o porumbita alba.

In pofida puterilor de care dispunea, adevarul este ca servitorul invizibil trebuia sa se tina aproape de Zaky pentru a-si indeplini sarcina. Oricare ar fi fost aptitudinile sale remarcabile, trecand dintr-un plan intr-altul trebuia sa imbrace o anumita forma, si o alesese pe aceea a porumbitei ca fiind cea mai potrivita.

In ceea ce-l privea pe Zaky, acesta asocia de acum porumbeii cu sansa, sansa cu porumbeii si se oprise aici, fara sa mai caute explicatii. Deindata ce zarea un porumbel salbatic, aseza undeva ceva de mancare pentru el. Curand, incepu sa creasca el insusi porumbei, iar pe haine puse sa-i fie brodati porumbei stilizati.

Zaky deveni atat de pasionat de porumbei, incat ajunse sa fie considerat expert in materie. Numai ca pe toate celelalte planuri afacerile incetara sa-i mai prospere, aceasta fiindca interesul i se mutase de la intentie, asupra manifestarii.

Cat despre fiinta subtila ce imbracase forma unei porumbite ca sa-i vina in ajutor, aceasta trebui sa se retraga de teama sa nu-l duca pe Zaky la pierzanie.

Niciun comentariu: