joi, februarie 19, 2009

Oglinda, cupa si mestesugarul - Idries Shah

Un mestesugar petrecu ani de zile faurind o oglinda si o cupa, ambele cu puteri magice: cel caruia ii va reveni oglinda, va putea vedea oglindindu-se in ea pe oricare dintre prietenii sai care avea sa se afle, la un moment dat, la stramtoare. Atunci va fi de ajuns sa lase sa cada o pietricica in cupa, pentru ca acesta sa vada problemele disparandu-i. Cupa mai avea si proprietatea de a-l imbogati pe posesorul ei. Acestea erau principalele insusiri ale celor doua obiecte magice.

Mestesugarul, insa, nu putea face uz de nici unul dintre ele; un singur fel de om avea aceasta putere. Cum isi dores sa puna rodul muncii sale la dispozitia celui care s-ar fi putut folosi de obiecte, mestesugarul strabatu orase si sate in cautarea sa. Sfarsi prin a intalni la Bukhara un gravor care intrunea caracteristicile cerute. Mestesugarul ii intinse atunci obiectele de pret magice, spunandu-i urmatoarele:
- Foloseste-le asa cum trebuie. Voi reveni intr-o zi, sa ma conving ca ti-au adus prosperitatea.

Cand gravorul privi pentru prima oara in oglinda, il vazu pe mestesugar, care, prins de o valtoare, tocmai era pe punctul sa se inece. Arunca o pietricica in cupa si constata ca omul scapase de la moarte. A doua oara cand se uita in oglinda, vazu ca mestesugarul era inconjurat de dusmani periculosi si perfizi. Cu ajutorul cupei, reusi sa-i puna pe acestia pe fuga. A treia oara cand se uita in oglinda, vazu ca prietenii, asociatii si parintii mestesugarului se zbateau in nevoi. Recurse iarasi la cupa si reusi sa-i ajute sa iasa la liman. Cand privi odata in plus in oglinda, gravorul observa ca el insusi urma sa aiba neplaceri. Arunca o pietricica in cupa si ceea ce-l ameninta disparu.

Luni de zile mai tarziu, mestesugarul se intoarse la Bukhara si trecu pe la atelierul gravorului. Acesta continua sa practice meseria migaloasa care-i deteriora vederea. Oglinda si cupa se prafuiau, asezate pe un raft. Mestesugarul fu cumplit de iritat la vederea lor.
- Cand ma gandesc, striga el furios, cat m-am chinuit sa fauresc obiectele acestea cu proprietati magice si sa gasesc pe cineva demn sa le intrebuinteze! Iar tu, tu... le neglijezi, le lasi sa se umple de praf intr-un colt al atelierului, de parca n-ar avea nici cea mai neinsemnata valoare. Nu te folosesti de ele nici macar ca sa vii in ajutorul prietenilor tai! De ce nu te-ai imbogatit pana acum?

Gravorul nu rosti nici un cuvant. Cum sa faci sa priceapa un om care, oricat de extraordinar i-ar fi fost talentul, tragea concluzii la repezeala, fara sa incerce macar sa gandeasca sau sa informeze? Lua cupa magica si o pietricica pe care o gasi in apropiere. Mestesugarul fusese cuprins de o furie atat de cumplita, incat nu se
mai putea stapani. Agita bratele, ameninta, profera insulte. Gravorul, neplacut surprins de acest spectacol, lasa sa-i scape din greseala pietricica in cupa. Veghetorul Cupei, vazand ca mestesugarul adoptase o atitudine amenintatoare, il facu, intr-o clipa, sa dispara. Nu a mai fost revazut niciodata.

Niciun comentariu: