vineri, martie 09, 2007

Ibn ‘Ata’ Allah, Cuvintele de întelepciune (32-40)

32. A scruta defectele ascunse în tine e mai important decât a cãuta sã descoperi lucrurile invisibile care îti sunt ascunse [cu un voal].

33. Dumnezeu nu este ascuns [cu un voal]: ochii tãi poartã un voal. Cãci pentru a-I pune lui Dumnezeu un voal, ar trebui sã-L acoperim, iar a-L acoperi înseamnã a-L contine si a-L domina: “Or Dumnezeu dominã deasupra tuturor servitorilor Sãi” (Al-An’am 18)

34. Pentru a fi în ascultarea chemãrii lui Dumnezeu si aproape de prezenta Sa, suprimã din umanitatea ta orice atribut contrariu stãrii de servitute.

35. A fi satisfãcut de tine însuti este rãdãcina oricãrei nesupuneri, a oricãrei neglijente si a oricãrei pasiuni. A nu fi niciodatã multumit de tine este sursa oricãrei supuneri, a oricãrei vigilente si a oricãrei puritãti. Dacã iei drept tovarãs un ignorant nemultumit de sine e mai bine pentru tine decât un savant satisfãcut de sine! De altminteri, ce valoreazã stiinta unui savant multumit de sine? Si mai este încã ignorant cel care nu este satisfãcut de sine?

36. Raza privirii tale interioare te face sã vezi apropierea Sa de tine. Realitatea privirii tale interioare te face sã vezi neantul tãu în fata fiintei Sale. Adevãrul privirii tale interioare te face sã vezi fiinta Sa, fãrã neantul tãu si fãrã fiinta ta.

37. Dumnezeu era, si nimic nu era cu El. El este acum, asa cum era El atunci!

38. Fie ca intentionalitatea ambitiei tale sã nu vizeze pe cineva dincolo de El. Cel Generos nu este niciodatã depãsit de sperantele îndreptate asupra Sa!

39. Nu arãta nimãnui o nevoie a cãrui autor este El. Cine poate sã suprime ceea ce El a impus?
Într-adevãr, cel ce nu se poate ajuta singur, cum ar putea sã-l ajute ceilalti?

40. Dacã nu poti avea o prejudecatã favorabilã despre El pornind de la atributele Sale, ai o prejudecatã favorabilã pornind de la felul în care te-a tratat. Cu ce-ai fost obisnuit dacã nu cu bunãtate, si cu ce te-a coplesit dacã nu cu binefaceri?

Niciun comentariu: