sâmbătă, noiembrie 25, 2006

Despre sufism. 2. ‘Adab-ul in timpul reuniunii sufite

Introducere

-importanta ‘adab-ului pe Cale. « Kull tasawuff adab » « Sufismul este in intregime ‘adab », (cel care te depaseste in ‘adab, te depaseste in sufism).
-fiecare lucru are propriul sau ‘adab, inclusiv reuniunea : hadith-urile XXII,23; XXII,30 : actualizarea prezentelor spirituale in timpul reuniunii cere un respect si un comportament aparte.

Perseverenta

Perseverenta = prima dovada de respect fata de reuniune ; dupa spusele lui Seyd : « sa te depasesti pe tine insuti pentru a fi prezent la reuniune », oricare ne-ar fi programul de activitate.
Reuniune = actualizarea prezentei spirituale a Seicului, stalp al Caii.
Necesitatea de a veni la reuniuni, indiferent de :
*propriile activitati
*starea noastra de spirit
*eventualele greseli pe care le-am comis.
Necesitatea respectarii orei de incepere a reuniunii. Ajungerea cu intarziere perturba concentrarea celorlalti.

Comportamentul care trebuie respectat

-Concentrare in timpul invocatiilor : a fi prezent nu numai corporal, ci si spiritual.
-A nu « bagateliza » reuniunea, ci a o magnifica interior si a deveni constient de faptul ca este vorba despre un timp sacru, despre orele cele mai importante din saptamana respectiva (cf. Seyd : « tot ce va ramane dupa moarte sunt actiunile voastre si dhikr-ul vostru »).
-Imbracaminte adecvata : fara haine murdarite, blugi, tinute elegante. Fara haine mulate pentru faqirat, fara hijab infasurat.
-Formarea unui cerc regulat.
-A nu se ridica din cerc decat in caz de forta majora. Sa nu se vorbeasca, sa nu se rada, sa nu se iroseasca timpul dedicat reuniunii cu timpi morti, sa nu se intinda picioarele in directia cercului, sa se inchida telefoanele mobile.
- A nu se bate din palme in timpul dhikr-ului (cu exceptia a una sau doua persoane), sa se respecte ritmul celui care conduce reuniunea - a carui voce trebuie sa se ridice putin peste cea a celorlalti fuqqara : un ritm armonios favorizeaza orientarea.
-In timpul ‘imara, a se ridica atunci cand cel care conduce reuniunea se ridica, a regrupa fuqarra in ‘imara.
-In timpul unui curs : sa nu se faca dhikr din respect pentru intervenient. Sa se astepte terminarea cursului pentru a pune intrebari ; sa nu se intrerupa intervenientul.
-Ahwal (pluralul de la hal = stare) : sa fie acceptate (de către cei care nu manifesta stari) fara sa se rada. Sa fie manifestate numai acele stari care nu pot fi retinute (pentru cei care manifesta stari) - cf indicatiilor lui Seyd : « sa nu se impiedice exprimarea hal-ului pentru ca inimile sa nu se raceasca ».
-Respectarea pauzelor si a ritmului in timpul recitarii Coranului, respectarea silabelor.
-In timpul unui schimb de idei : sa nu vorbeasca toata lumea in acelasi timp, sa nu se taie vorba altcuiva, sa fie ascultat cel care vorbeste la un moment dat.

Concluzie

Desfasurarea unei reuniuni este asemenea inaltarii unei catedrale ; trebuie ca regulile de baza sa fie respectate de catre toata lumea. Este suficienta o singura persoana pentru a perturba ansamblul.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Assalamo aleikom f fruoasa prezentare Allah sa fie multumit de voi