sâmbătă, noiembrie 25, 2006

Ahadeeth despre adevăr

1/54. ‘Abdullah ibn Mas’ud (Allah să-l aibă în mila Sa!) relatează că Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Adevărul conduce la credinţă şi credinţa conduce spre Paradis. Omul care vorbeşte adevărul cu statornicie, va şedea lângă Allah ca unul demn de încredere. Minciuna duce spre păcat, iar păcatul duce la Iad, iar cel ce persistă în minciună, în faţa lui Allah va trece drept mincinos.

(hadith convenit)

2/55. Hasan ibn ‘Ali (Allah să-l aibă în mila Sa!) a relatat că şi-a amintit (cele ce urmează) de la Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!): Îndepărtaţi de la voi lucrurile de care vă îndoiţi, căci adevărul înseamnă pacea sufletului, iar minciuna înseamnă îndoială.

(relatat de Tirmidhi)

3/56. Abu Sufyan (Allah să-l aibă în mila Sa!) a relatat un fragment al declaraţiei sale amănunţite despre Hiraclius, când acesta din urmă l-a întrebat despre mărturisirile Profetului. Conform lui, Profetul a spus: Închinaţi-vă numai lui Allah şi nu asociaţi nimic cu El, renunţaţi la tot ce au spus strămoşii voştri. Profetul a poruncit să facem rugăciuni, să spunem adevărul, să fim credincioşi şi să întărim legăturile de rudenie.

(hadith convenit)

4/57. Abu Thabit, Abi Sa’id şi Abi Walid au spus că Sahl ibn Hunaif a relatat că Profetul a zis: Dacă cineva cere martiriu de la Allah, cu sinceritate, Allah îl va conduce la lăcaşurile martirilor, chiar dacă el moare în patul său.

(relatat de Muslim)

5/58. Abu Huraira (Allah să-l aibă în mila Sa!) a povestit că Trimisul lui Allah a spus: Un profet care a pornit într-o expediţie a spus oamenilor săi că nimeni dintre cei ce s-au însurat cu o femeie cu care a dorit să trăiască, dar totuşi n-a făcut-o, să nu-l urmeze; la fel, cei ce-au construit case dar n-au pus acoperişul sau cei ce au cumpărat oi sau cămile ce erau a făta. Apoi a plecat în expediţie şi a ajuns în oraş la vremea rugăciunii de după-amiază. Apoi a spus soarelui că amândoi se află sub porunca lui Allah, şi s-a rugat lui Allah să nu-l lase să răsară, astfel că soarele nu a răsărit până ce Allah nu le-a dăruit victoria. A adunat prăzile şi focul s-a iscat să le mistuie, dar nu a reuşit. Era vorba că prada nu se împărţea cinstit între ei. Le-a zis că un om din fiecare trib trebuie să-i jure supunere şi când mâna unui om s-a înţepenit într-a sa, a zis că prada se împărţea necinstit între ei. I-au adus o căpăţână de aur ce semăna cu un cap de vacă, şi când l-a pus el jos, s-a iscat un foc şi a mistuit prada.

(hadith convenit)

6/59. Hakim Ibn Hizam (Allah să-l aibă în mila Sa!) a relatat că Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: Ambele părţi implicate într-o tranzacţie de afaceri au dreptul s-o anuleze, atâta vreme cât nu s-au despărţit; şi dacă îşi spun adevărul şi lucrează cinstit, afacerea lor va fi binecuvântată, dar dacă ascund ceva sau mint, afacerea lor va fi lipsită de binecuvântare.

(hadith convenit)

Niciun comentariu: