luni, martie 01, 2010

Fatwa diferite: pe care s-o urmez?

Întrebare:
M-aţi putea, vă rog, ajuta să înţeleg chestiunea aceasta cu perspectivele juridice diferite ale specialiştilor în jurisprudenţă islamică? Găsesc uneori fatwa diferite, chiar contradictorii, referitoare la una şi aceeaşi problemă. Cum ar trebui să procedez într-un asemenea caz?

Răspuns:
Înainte de orice, este bine de subliniat că fatwa ar trebui emisă numai de jurişti cu experienţă şi bine calificaţi. Mai trebuie menţionat şi că deosebirile de opinie ale juriştilor musulmani asupra anumitor aspecte sunt admisibile, acestea fiind considerate adevărate binefaceri dacă se bazează pe metoda judicioasă a ijtihad-ului (raţionamentul individual), pe înţelegerea scripturilor divine şi sunt în conformitate cu Legea. Dacă este vorba despre o chestiune ce stârneşte controverse printre jurişti iar opiniile contradictorii sunt emise cu bună credinţă de muftii calificaţi, atunci persoana aflată în căutarea unei lămuriri poate urma opinia pe care o consideră drept cea mai adecvată în cazul său.

Pe marginea acestui subiect, Dr. Sano Koutoub Moustapha, preşedinte adjunct al Academiei Internaţionale de Fiqh [drept canonic] şi profesor de fiqh şi principiile fiqh-ului la Universitatea Islamică Internaţională din Malaezia, afirmă:

„Este firesc ca, uneori, să se întâlnească răspunsuri diferite la o aceeaşi întrebare. Aceasta se întâmplă pentru că juriştii folosesc metode şi principii diferite în derivarea reglementărilor legale din scripturile divine.
Cu toate acestea, islamul admite existenţa diferenţelor şi nu ar trebui să existe niciun fel de constrângere cu privire la adoptarea unui anumit punct de vedere, atâta vreme cât chestiunea face obiectul alegerii şi al ijtihad-ului (raţionamentului individual).

Acestea fiind spuse, voi sublinia faptul că diferenţele de opinii trebuie să vină din partea unor jurişti de bună credinţă şi cu o temeinică pregătire. Cu alte cuvinte, deosebirea de opinii este acceptată numai între jurişti recunoscuţi, ceea ce înseamnă că nu are rost să vă pierdeţi timpul cu fatwa emise de jurişti necalificaţi.
Cu privire la ceea ce ar trebui să faceţi în cazul existenţei unor perspective diferite într-o anumită chestiune, aflaţi că vă este îngăduit să alegeţi opinia faţă de care manifestaţi afinitatea cea mai mare şi care, după propriul vostru raţionament, beneficiază de fundamentul cel mai solid."

Niciun comentariu: