vineri, iulie 03, 2009

Cumpărarea de bunuri furate

Întrebare:
Doresc să ştiu dacă, din perspectiva islamică, este sau nu permisă cumpărarea de bunuri furate.

Răspuns:
Pentru început, este bine de ştiut că atunci când islamul interzice un lucru, el închide şi toate căile care duc la acesta. În acelaşi timp, islamul oferă alternative halal (permise) pentru a compensa ceea ce este haram (interzis).

Cu referire la întrebarea ta, Şeicul Yusuf Al-Qaradawi, eminentul învăţat musulman afirma, în binecunoscuta sa lucrare Permis şi interzis în islam:

„Pentru combaterea furtului şi limitarea cât mai mult posibil a acestei nelegiuiri, islamul a interzis musulmanilor să cumpere orice lucru despre care ştiu că a fost uzurpat, furat sau luat pe nedrept de la proprietarul său; oricine se dedă la aşa ceva se consideră că instigă la furt şi sprijină răufăcătorul. Profetul, pacea şi binecuvântarea lui Dumnezeu fie asupra sa, zice: „Oricine cumpără cu bună ştiinţă un lucru furat, îşi asumă păcatul şi blamul furtului.” (Relatat de Al-Bayhaqi)

Scurgerea timpului nu face ca bunul furat sau deturnat să devină proprietate legitimă, pentru că în islam simpla trecere a timpului nu transformă ceva interzis (haram) în ceva permis (halal) şi nici nu anulează prin prescriere dreptul proprietarului iniţial.”

La acestea se adaugă afirmaţia dr. Muzammil H. Siddiqi, fost preşedinte al Societăţii islamice a Americii de Nord:

„Furtul este interzis în islam, aşadar cumpărarea, vinderea sau primirea drept cadou a unui lucru furat sunt de asemenea interzise (haram). Dacă ştiţi că un lucru a fost furat, atunci n-ar trebui nici să-l luaţi fără bani, nici să-l cumpăraţi.

Legea islamică statuează că un bun furat trebuie returnat proprietarului, iar hoţul – pedepsit. Găsirea unui bun furat trebuie anunţată autorităţilor. Dacă după scurgerea unui interval rezonabil de timp nu îl revendică nimeni, atunci bunul respectiv poate fi scos la licitaţie sau vândut, iar suma de bani astfel obţinută ar putea reveni trezoreriei statului sau ar putea fi utilizată în scopuri caritabile.”

Niciun comentariu: