marți, iulie 07, 2009

Criza financiară mondială şi sistemul economic islamic

Întrebare:
V-aş ruga să enumeraţi, pe scurt, care sunt cauzele crizei financiare mondiale. A doua mea întrebare se referă la trăsăturile cele mai importante ale sistemului economic islamic.

Răspuns:
Lumea asistă în prezent la o criză financiară care ameninţă cu scăderea ratei de creştere economică în majoritatea ţărilor lumii, şi în special în cele dezvoltate. Ea ameninţă, de asemenea, cu adâncirea depresiunii economice şi creşterea inflaţiei, ca şi cu prăbuşirea sistemului capitalist. Numeroşi analişti şi economişti au început deja să privească sistemul financiar islamic ca pe o alternativă.

Economia islamică este o economie bazată pe legea islamică. Economia islamică se referă la aplicarea legii islamice la activitatea economică fie în spaţiul în care legea islamică este în vigoare, fie acolo unde nu este; cu alte cuvinte, ea se poate referi fie la crearea unui sistem economic islamic, fie la simpla respectare a legii islamice cu privire la cheltuirea, economisirea, investirea, dăruirea banilor ş,a.m.d. în spaţii în care statul nu guvernează după legea islamică.

Ca răspuns la întrebarea ta, Dr.Monzer Kahf, eminent economist şi consilier financiar, afirmă:

Cauzele principale ale crizei financiare mondiale sunt:
1. extinderea excesivă şi negarantată a acordării de împrumuturi
2. vinderea creanţelor de la o bancă la alta, ceea ce a provocat un efect de domino
3. schimbul de contracte false destinate exclusiv speculaţiilor
4. o pleiadă de tranzacţii/schimburi financiare având prea puţină tangenţă cu aspectul real al economiei
5. prea multe schimburi valutare redundante.


În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare pe care ai pus-o, am dori să precizăm că în sistemul islamic regulile principale ale activităţilor economice sunt următoarele:

1. Proprietatea privată este distinctă de proprietatea publică - ele coexistă, iar proprietatea privată este considerată cu mult respect
2. Libertatea economică - individul poate dispune de proprietatea sa aşa cum doreşte
3. Solicitarea de zakah [partea din venitul anual al unui musulman destinată nevoiaşilor] pentru a aduce continuu ajustările necesare ajutorării nevoiaşilor
4. Interzicerea riba [a dobânzii] pentru că aceasta aduce atingere posesiunilor altora, fără a crea niciun surplus
5. Interzicerea oricărui tip de îmbogăţire fără crearea de valoare adăugată pentru economie - aceasta include toate celelalte contracte interzise, inclusiv gharar (operaţiuni de vânzare care implică risc sau ambiguitate), vânzarea de bunuri nedeţinute şi aşa mai departe.
6. Aplicarea standardelor morale în tot ceea ce se produce (bunuri şi servicii), ca şi în modul de producere.

Niciun comentariu: