miercuri, iunie 30, 2010

Interiorul si exteriorul - Idries Shah

Un sufi din Bukhara atragea oamenii in asemenea masura incat locuinta ii era intesata de dimineata pana seara de discipoli si pelerini.

Deranjat de toata agitaia, un om pios care venise dinadins la Bukhara ca sa-l intalneasca pe intelept, parasi orasul aproape imediat dupa ce sosise si se duse la un intelept care traia izolat intr-o chilie modesta, undeva prin Turkestanul oriental.

Cei doi barbati ramasera o vreme in contemplare tacuta, dupa care ermitul ridica capul si i se adresa vizitatorului caruia ii citise gandul:

- Daca te limitezi la aparente, daca nu judeci decat dupa aspectul vizibil, vei ramane la exteriorul lucrurilor. Pentru ca nu ai agreat aspectul exterior al sufitului din Bukhara, nu ai reusit sa accezi la aspectul sau interior.

Inchipuie-ti ca la Ziua Judecatii fiintele ar fi cantarite in acelasi fel: dupa aspectul exterior. De ce, atunci, sa nu acorzi atentie felului in care arati? Tinuta ti-e sobra; ei bine, de ce nu ti-ai pune niste perle si cateva podoabe? Hainele-ti sunt modeste: fa in asa fel incat ele sa atraga atentia. Aranjeaza-te cat poti tu de frumos si arata-te lumii. Asa, macar, vei fi consecvent cu tine insuti.

Niciun comentariu: