miercuri, iunie 02, 2010

Criza financiară: ca persoană fizică, pot declara falimentul?

Întrebare:
Urmare a crizei financiare din SUA, compania la care lucrez a pierdut multe afaceri iar eu nu îmi pot plăti proprii creditori fiindcă, la rândul meu, mi se datorează o sumă foarte mare de bani. Mai mult decât atât, consider că această situaţie trebuie pusă în seama crizei financiare şi nu a mea personal. Ce să fac în acest caz? Să declar falimentul ca persoană fizică? Atunci cum rămâne cu datoriile pe care le am la creditori?

Răspuns:
Din perspectiva Shari`ah, datoriile trebuie achitate creditorilor; individul trebuie să facă tot ce ţine de el ca să-şi plătească datoriile. Profetul (slaws) a spus: „Oricui se atinge de averea altcuiva cu intenţia de a înapoia ce a luat, Dumnezeu îi va uşura această plată şi oricui se atinge de averea altcuiva cu intenţia de a o nimici, Dumnezeu îl va nimici.” (Al-Bukhari)

Ca răspuns la întrebarea ta, Dr. Monzer Kahf, economist şi consilier financiar eminent, afirmă:

„Decizia de a te împrumuta îţi aparţine; când o persoană contractează datorii, ar trebui să aibă şi un plan pentru restituirea banilor împrumutaţi. Datoriile nu dispar de la sine, ele trebuie stinse. Aceasta este perspectiva Shari`ah asupra datoriilor: ele trebuie achitate.

Este adevărat că se pot ivi circumstanţe neprevăzute, cu o incidenţă mai crescută în cazul afacerilor decât al împrumuturilor ca persoană fizică, aşa cum pare să se fi întâmplat în ceea ce te priveşte. Aceste împrejurări necesită încheierea unor înţelegeri reciproce între creditori şi debitori, în lipsa lor putându-se ajunge până la faliment.
Cu toate că existenţa împrejurărilor de această natură este recunoscută de Shari`ah, ele îşi găsesc rareori aplicabilitatea în cazul datoriilor personale; acesta şi este motivul pentru care capitolele referitoare la faliment se regăsesc, în majoritatea legislaţiilor arabe, în codurile comerciale şi nu în cele civile.
Cunosc faptul că legile americane permit declararea falimentului de către persoanele fizice, numai că Shari`ah stipulează că o datorie trebuie obligatoriu achitată, cu excepţia unei singure situaţii: când se manifestă o incapacitate reală de achitare a ei atât în prezent, cât şi în viitorul previzibil. În acest caz, toate bunurile datornicului trebuie distribuite creditorilor direct proporţional cu sumele datorate fiecăruia dintre ei. Doar atunci sunt stinse toate datoriile existente.

În consecinţă, sfatul meu în ceea ce te priveşte este - dacă îţi este într-adevăr imposibil să te achiţi de datoriile pe care le ai în prezent - să porţi negocieri cu creditorii în vederea reeşalonării plăţilor şi apoi să începi să le achiţi conform noii scheme.
A te declara în faliment este o soluţie de ultimă instanţă la care, conform Shari'ah, se poate recurge doar în împrejurări excepţionale, aşa cum am amintit mai devreme.
Trebuie să-ţi mai spun că nu am apreciat atitudinea ta atunci când ai afirmat că situaţia în care te afli nu-ţi este în niciun fel imputabilă, fiindcă faptul că te afli în postura de a avea datorii a apărut doar din vina ta; trebuie să înveţi să trăieşti din resursele de care dispui, şi nu bazându-te pe sumele de bani pe care le poţi împrumuta!"

Niciun comentariu: