*1 Muharram: 29 decembrie 2008/1430
Inceputul unui nou an musulman. Prima zi a Anului 1430 al Hegirei.
Celebreaza plecarea Profetului Muhammad (slaws) de la Mecca la Medina în 622, ceea ce a dat nastere la crearea ummei, a comunitatii musulmane. In aceasta zi se fac cadouri si sunt amintite episoade din viata profetului si a contemporanilor acestuia.
*Ashura (a 10-a zi a lunii Muharram): 7 ianuarie 2009/1430
Zi de post.
Cand Profetul Muhammad (slaws) a ajuns la Medina, in 622, a descoperit ca evreii de acolo posteau in aceasta zi si i-a intrebat motivul pentru care tineau post. Ei au raspuns: „Aceasta este o zi binecuvantata. In aceasta zi Allah i-a salvat pe Copiii lui Israel de dusmanul lor (din Egipt) si, ca urmare, Profetul Musa [Moise] a postit in ziua aceasta, preamarindu-l pe Allah.” Profetul Muhammad (slaws) a spus: „Noi suntem mai apropiati de Musa decat sunteti voi.” A postit in ziua aceea si le-a poruncit musulmanilor sa posteasca in aceeasi zi. (al-Bukhari)
*Emigrarea la Medina: 5 martie 2009/1430
*Al Mawlid An-Nabi: 9 martie 2009/1430
Celebrarea nasterii Profetului Muhammad (slaws).
*Al Isra wa Al Mi'raj: 19 iulie 2009/1430
(Noaptea calatoriei si a ascensiunii la cer) Celebrarea calatoriei Profetului Muhammad (slaws) de la Mecca la Ierusalim si din acest loc la cer, in decursul aceleiasi nopti. In timpul acestei calatorii i-a fost revelata obligativitatea celor cinci rugaciuni cotidiene. In zilele noastre, la Ierusalim, Domul Stancii se inalta pe stanca de unde s-a ridicat Profetul la cer.
*Mijlocul lunii Shaban 5 august 2009/1430
(Cu doua saptamani inainte de Ramadan) In unele tari musulmane, in aceasta zi se viziteaza mormintele defunctilor si se fac pomeni.
*Ramadan 22 august 2009/1430
Luna de post (de la rasaritul pana la apusul soarelui), luna in care portile raiului sunt deschise si portile iadului sunt inchise. Cea mai sfanta luna a anului islamic, luna in care Profetului Muhammad (slaws) i-a fost revelat Coranul. Tinerea postului in luna Ramadan este unul dintre cei cinci stalpi ai islamului. Luna binefacerilor, a milostiveniei, luna in care singura lupta permisa este aceea impotriva propriilor slabiciuni.
*Badr 7 septembrie 2009/1430
Lupta de la Badr, numele unei vai situate intre Mecca si Medina, este prima batalie decisiva a Islamului si marcheaza inceputul confruntarilor armate dintre musulmani si politeistii meccani. Aceasta batalie a avut loc intr-o vineri, in 17 Ramadan din anul 2 al Hegirei (corespunzator lunii martie 624 cf. erei crestine).
*Laylat al-Qadr 16 septembrie 2009/1430
Laylat al-Qadr isi datoreaza importanta faptului ca aceasta este noaptea in care i-a fost daruita lumii cea mai binecuvantata si mai desavarsita dintre toate revelatiile.
Laylat al-Qadr, „Noaptea Destinului”, literalmente „Noaptea Maiestatii, a Grandorii sau a Prestigiului”, este o noapte foarte speciala printre ultimele zece zile ale lunii Ramadan, cel mai probabil cea de-a 25-a, a 27-a sau a 29-a noapte a acesteia. In Coran (44,3) es este denumita “noapte binecuvantata”. Noapte pe care musulmanii o consacra rugaciunilor.
*Aid al-Fitr 19 septembrie 2009/1430
La finele lunii de post Ramadan, in prima zi a lunii Shawwal, se celebreaza Aid al-Fitr sau Aid al-Saghir (Mica Sarbatoare) si aceasta incepe in momentul in care se zaresc primele luciri ale semilunii.
*Arafat 26 noiembrie 2009/1430
Ultima zi de pelerinaj (hajj) la Mecca si ajunul sarbatorii Aid al-Kabir (Marea Sarbatoare).
*Aid al-Kabir 27 noiembrie 2009/1430
Sarbatoare care celebreaza sfarsitul perioadei de pelerinaj la Mecca.
* Prima zi a Anului 1431 al Hegirei – 1 Muharram- 18 decembrie 2009
Nota: Musulmanii nu "sarbatoresc" propriu-zis inceputul unui nou an. Acesta este mai degraba o recunoastere a scurgerii timpului si un prilej de reflectie asupra propriei lor existente efemere in aceasta lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu