vineri, decembrie 12, 2008

Regatul - Idries Shah

Un maestru sufi ii spuse insotitorului sau:
- Am nevoie de bani ca sa-l salvez pe rege, fiindca acesta trebuie sa-si plateasca trupele armate.
- Dar de ce nu face el insusi rost de bani? se mira insotitorul.
- Poporul face nazuri cand vine vorba sa-si plateasca impozitele; lucrul acesta nu este bine sa se afle, fiindca in caz contrar regele ar putea fi detronat si inlocuit cu un altul, mai rau decat el.

Cei doi purcesera la drum. La prima casa la care se oprira, fura bine primiti:
- Ia tot ce detin, ii spuse stapanul casei maestrului sufi, stiu ca esti intelept si bun.
Sufitul refuza sa-i ia banii; insotitorul sau il intreba din ce cauza procedase in felul acesta.
- Este, oare, nevoie ca, pentru a-l salva pe rege, sa-l corupi pe unul dintre supusii sai? raspunse sufi. Dupa ce mi-ar fi dat banii, omul acela ar fi facut ce-l taia capul, convins ca astfel cumparase iertarea regelui.
- Atunci de ce te-ai oprit la usa lui?
- Ca sa vad daca viata interioara a acestui om a progresat si daca stia, acum, sa dea fara sa cumpere.

Se dusera la usa altui om si maestrul lua doar jumatate din banii care i se oferira. Insotitorul sau, din nou intrigat, il intreba de ce, de data aceasta, nu luase toti banii sau nu-i refuzase pe toti.
- Faptul ca n-am acceptat toata suma pe care ne-o oferea acest om l-a impresionat, si din acest motiv il va asculta pe urmatorul dervis care va trece pe la el si care va fi un dervis autentic.
- Bine, dar daca nu am fi luat nici un ban de la el, n-ar fi fost inca si mai impresionat?
- Omul acesta, nu. S-ar fi intrebat de ce nu ne achitam de misiunea pe care am primit-o: colectarea de fonduri pentru rege.
- Si cum ai fi procedat daca ai fi stiut ca urmatorul dervis care se va opri la usa lui urma sa fie un impostor?
- Atunci as fi facut astfel incat acest om sa se intoarca impotriva noastra pentru ca, o vreme, sa nu mai aiba incredere in dervisi.

Calatorira astfel cateva saptamani. Cand stransera suma necesara, insotitorul ii spuse maestrului:
- Inca de cand am pornit la drum impreuna, ma intreb de ce nu te-ai folosit de puterile tale oculte ca sa obtii suma de bani de care are regele nevoie.
- Unul dintre motive, ii raspunse maestrul, este acela ca tu insuti aveai nevoie de lectiile intalnite pe parcursul acestei calatorii.
- Dar din moment ce eu continui sa-ti pun intrebari futile, cum s-ar putea considera ca am beneficiat in vreun fel de aceste experiente?
- Iata intrebarea care trebuia pusa! ... ca sa primesti raspunsul acesta: "Odata ce am pus picioarele aici, pe acest Pamant plin de imperfectiune, nu putem face altceva decat sa utilizam metode imperfecte: metodele de pe Pamant."

Utilizarea puterilor oculte nu se justifica decat in cazul indeplinirii unei sarcini cu adevarat importante - mult mai importanta decat aceea constand in strangerea impozitelor pentru intretinerea trupelor armate ale regelui, chiar daca banii adunati urmeaza a fi folositi la mentinerea stabilitatii unui regat.

Niciun comentariu: