vineri, noiembrie 28, 2008

Metoda - Idries Shah

Un cautator al Adevarului veni la un discipol de-al lui Mohsin Ardabili si-i spuse:

- Maestrul tau pare sa nu-si petreaca timpul decat inlaturand ideile si convingerile oamenilor. Ce lucru bun poate iesi dintr-un asemenea comportament?

- Abia dupa ce cureti piatra pretioasa de invelisul ei frust, iese la iveala giuvaerul, raspunse discipolul. Ca sa obtii o piatra falsa, se aplica, peste orice tip de suprafata, straturi succesive dintr-o substanta impura, dar stralucitoare.

Vlastarul de vita-de-vie este acoperit de buruieni si, totusi, nimeni nu spune: "distrugeti vita si lsati sa creascã buruienile".

Raufacatorul incearca sa-si acopere fapta sub un munte de siretenie dar, totusi, nimeni nu spune: "admirati siretenia".

Cautatorul Adevarului il privi uimit pe discipol:

- Cum de-am putut fi atat de incuiat, incat sa nu-mi fi dat inca seama de tot ce mi-ai spus! Dar de ce nu sunt mai larg raspandite aceste idei? Toata lumea ar putea beneficia de o asemenea invatatura de capatai.

- Invatatura aceasta poate fi citita zi de zi in faptele celor intelepti. Ea este prezenta in cartile celor sfinti. Ea se manifesta in ingrijirea gradinilor si in confectionarea lucrurilor celor mai marunte. Dar nepasatorii acorda, oare, atentie si altor lucruri in afara acelora care le sporesc nepasarea?

Niciun comentariu: