duminică, august 31, 2008

Postul

(siyam; saum; fitar = faptul de a întrerupe postul)

Postul legal, cel de-al patrulea "stâlp" al Islamului (rukn) trebuie ţinut timp de o lună din momentul în care cornul lunii devine vizibil cu ochiul liber.

Luna Ramadan, luna postului ritual, este cea de-a noua în calendarul islamic. Este luna sacră prin excelenţă, deoarece în acest răstimp a fost revelat Coranul Profetului şi, ca urmare, întregului univers [II, 185]. Aşadar, îndemnul de a ţine post apare de nenumărate ori în Cartea Sfântă. Pentru început ca saum, abţinere, se întâlneşte în versetele care instituie ritul în ansamblul lui:

"O, voi, cei ce credeţi! Şi vouă vă este scris postul, precum a fost scris şi leaturilor dinaintea voastră. Poate vă veţi teme!" [II, 183]

Acest post este, prin urmare, o obligaţie pentru orice musulman care este în măsură să şi-l asume.
Totuşi, sunt prevăzute şi anumite excepţii: femeile însărcinate, în travaliu sau care tocmai au născut, femeile aflate la menopauză, bătrânii care zac la pat, nebunii, bolnavii şi cei care călătoresc pot să nu postească:

"Acel dintre voi care este bolnav ori plecat în călătorie, va posti apoi un număr întocmai de zile." [II, 184]

În schimb, celor care pot posti şi întrerup postul li se atribuie măsuri compensatorii foarte riguroase. Postul nu va fi validat în totalitate decât atunci când credinciosul va face o milostenie simbolică, numită dania întreruperii postului (zakat al-fitr), celor nevoiaşi.

Lună sacră, Ramadan este respectată la toate nivelurile de organizare a Cetăţii islamice, în timpul ei adoptându-se un ritm diferit de cel al altor luni.

Limita temporală în care se instituie perioada de sacralizare durează de la răsăritul soarelui până la apusul lui.
În absenţa unei informări sonore colective, cel care ţine postul îl poate întrerupe în momentul în care nu mai distinge un fir de aţă albă de unul de aţă neagră.

Un tabu legat de post priveşte mai multe zile din an. Printre cele mai importante, Ziua Îndoielii (yawm ash-shak), când la sfârşitul lunii shaban, care precede în calendarul musulman luna de post, cornul lunii nu apare foarte clar, ca şi mai multe zile ale ciclului pelerinajului (ayam at-tachriq).

Niciun comentariu: