luni, august 02, 2010

De ce creează Dumnezeu şi oameni nesănătoşi la minte?

Întrebare:
Musulmanul trebuie să creadă că Dumnezeu Preaînaltul este drept, dar nu-mi pot explica de ce El ia viaţa unor copii sau bebeluşi. Şi de ce creează Dumnezeu oameni nesănătoşi la minte?

Răspuns:
Musulmanul trebuie să creadă în înţelepciunea cu care Dumnezeu creează orice lucru din lumea aceasta. În Coran, El spune: „Socoteaţi că v-am creat în joacă şi că nu veţi fi întorşi la Noi?” (Credincioşii - sura 23:115)

Există, aşadar, o înţelepciune divină în spatele oricărui lucru săvârşit de Dumnezeu. Dumnezeu nu creează răul absolut. Pentru părinţi creează El copilul care se va confrunta cu experienţa bolii sau chiar a morţii; dacă părinţii trec prin această încercare cu răbdare şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, El îi va răsplăti în lumea de dincolo. Experienţa aceasta poate avea loc şi în beneficiul copilului însuşi, fiindcă Dumnezeu Preaînaltul îl va răsplăti şi pe el pentru suferinţa îndurată.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul oamenilor care nu sunt zdraveni la minte. O imensă înţelepciune se află în spatele acestui fapt: când oamenii sănătoşi întâlnesc oameni cu mintea rătăcită, ei îşi dau seama de privilegiul de a fi fost dăruiţi de Dumnezeu cu o minte sănătoasă şi-I mulţumesc pentru aceasta. Raţiunea de a exista a oamenilor nesănătoşi la minte mai constă şi în aceea că ei constituie o încercare pentru rudele lor şi chiar pentru comunitatea din care fac parte: ce fel de comportament vor adopta acestea în raport cu astfel de persoane?

Trebuie, aşadar, să fim conştienţi că viaţa din lumea aceasta reprezintă un test. Dumnezeu creează bolile, moartea, alienarea mintală şi restul lucrurilor care pot apărea drept nişte nenorociri, dar toate acestea nu sunt decat încercări venite de la Dumnezeu prin care ne este pusă la încercare credinţa. În Coran, El spune: „Oamenii cred că vor fi lăsaţi să să spună: „Noi credem!”, fără să fie puşi la încercare?” (Păianjenul - sura 29, versetul 2)

Ca răspuns la întrebarea ta, Sheikh Salim `Abdus-Salam Ash-Shaykhi, da`i şi membru al Consiliului European pentru Fatwa şi Cercetare, afirmă:

„Suntem datori să acceptăm că ceea ce hotărăşte Dumnezeu Preaînaltul să se întâmple este favorabil şi în propriul nostru interes, indiferent dacă aceste evenimente ne apar, din perspectiva individuală, ca fiind pozitive sau negative. Nu putem cuprinde cu înţelegerea umană înţelepciunea divină, dar putem să credem în ea şi în faptul că, dacă această înţelepciune ne-ar fi dezvăluită, I-am fi recunoscători lui Dumnezeu şi I-am mulţumi pentru ceea ce face.

Oamenii au tendinţa să creadă că totul se rezumă la această viaţă; este o convingere absolut greşită fiindcă Lumea de dincolo este, de fapt, cea atotdăinuitoare. Important este că atunci când vom ajunge în faţa lui Dumnezeu şi vom percepe totul în adevărata lumină, Îi vom mulţumi pentru că a săvârşit ceea ce consideraserăm a fi o nenorocire pentru noi.”

Niciun comentariu: