duminică, mai 16, 2010

Chiftelele - de Idries Shah

Cineva ii adresa lui Awad Afifi urmatoarea intrebare:

- Ce fel de intamplari din lumea aceasta ar putea conduce la intelegerea caii sufite?

- Va voi da un exemplu cat de curand mi se va ivi prilejul, raspunse Awad.

La scurt timp, se duse impreuna cu oamenii din cercul sau intr-o gradina din afara orasului.

Niste nomazi, oameni de la munte cu chipuri aspre, se stabilisera provizoriu pe marginea drumului. Unul dintre ei amenajase o taraba improvizata la care vindea chiftele. Awad se opri langa el si cumpara o bucatica de carne prajita.

In clipa in care ducea imbucatura de carne la gura, vanzatorul scoase un tipat si cazu ca fulgerat la pamant, cuprins de o stare stranie. Cand isi reveni, lua mana lui Awad si-si apasa buzele pe ea.

- Sa mergem, spuse Awad Afifi.

Insotiti de vanzatorul de kebab, isi continuara drumul pe aleea principala. Omul acela se numea Koftapaz: "cel care prepara chiftele". Se dovedi curand ca baraka [forta spirituala] lui Awad Afifi daruia semnificatie si eficacitate practicilor spirituale ale Scolii sale.

Awad isi reuni apoi discipolii si le spuse:

- Am fost intrebat ce fel de intamplare anodina din lumea aceasta poate conduce la intelegerea caii sufite. Cei care au fost de fata cand a avut loc intalnirea cu Koftapaz sa le relateze si celorlalti ce s-a petrecut. Dupa aceea ne va spune Koftapaz insusi ce s-a intamplat, fiindca el este, incepand din acest moment, mostenitorul meu spiritual.

Cand toata lumea a aflat episodul de pe drumul ce ducea spre gradina, Seicul Koftapaz se ridica in picioare si se adresa discipolilor:

- O, voi, cei asupra carora a adastat umbra Simurghului, pasarea binefacatoare, aflati ca toata viata mea am pregatit chiftele. De aceea, mi-a fost usor sa recunosc ghidul spiritual dupa felul in care si-a dus imbucatura la gura. Servisem deja toate tipurile de muritori si invatasem sa le vad inlauntrul dupa cum erau pe dinafara.
Oricare ar fi meseria pe care o practici, daca esti un mester iscusit iti vei recunoaste ghidul spiritual dupa relatia pe care o stabileste acesta cu munca pe care o exerciti.

Niciun comentariu: