duminică, aprilie 06, 2008

Musulmanii sunt fundamentalişti şi terorişti

Intrebare :

De ce majoritatea musulmanilor sunt fundamentalisti si teroristi ?

Raspuns :

Aceasta intrebare este adesea aruncata musulmanilor, fie in mod direct, fie chiar si indirect, in orice discutie despre religie sau afaceri lumesti. Conceptiile gresite despre musulmani sunt perpetuate sub orice forma a mass-media si sunt acompaniate de grave stereotipuri. De fapt, asemenea informatii distorsionate si falsa propaganda nu de putine ori sunt chiar cele care deschid larg calea discriminarii si a actelor de violenta impotriva musulmanilor. Un caz concret din campania anti-musulmana a mediei americane este cel referitor la explozia de la Oklahoma. In aceasta situatie, presa s-a grabit sa declare ca in spatele atentatului sta o „conspiratie a Orientului Mijlociu”, pentru ca mai tarziu adevaratul vinovat sa fie identificat in persoana unui soldat din „American Armed Forces”.

Haideti sa analizam acest binom de acuzatii nedovedit ’fundamentalism’ – ’terorism’.

1. Definitia cuvantului ’fundamentalist’

Fundamentalistul reprezinta acea persoana care adera si urmeaza fundamentele unei doctrine sau teorii. Pentru ca cineva sa fie un bun medic, trebuie sa cunoasca, urmeze si sa practice fundamentele medicinei. Altfel spus, aceasta persoana trebuie sa fie un fundamentalist in campul medicinei. Iar o alta, pentru a fi un bun
matematician, trebuie sa stie, urmeze si sa aplice principiile fundamentale ale matematicii. Astfel, trebuie sa fie un fundamentalist in aria matematicii. Iar o alta persoana, pentru a fi un bun om de stiinta, trebuie sa cunoasca, urmeze si sa aplice fundamentele stiintei. Din nou trebuie sa fie un fundamentalist in spectrul larg al stiintei.

2. Nu toti ’fundamentalistii’ sunt la fel

Nimeni nu poate sa zugraveasca fundamentalistii cu aceleasi culori. Si nimeni nu poate sa-i categoriseasca pe toti ca fiind ori buni ori mai putini buni. O atare impartire a fiecarui fundamentalist este dependenta de capul de activitate in care el isi desfasoara activitatea. Un fundamentalist talhar sau pungas dauneaza societatii si din acest motiv devine indezirabil. Pe de alta parte, un medic fundamentalist aduce beneficii si castiga mult respect.

3. Sunt mandru sa fiu un musulman ’fundamentalist’

Eu sunt un musulman fundamentalist care, prin milostenia lui Allah Preainaltul, cunosc, urmez si depun eforturi sa practic fundamentele Islamului. Iar unui musulman adevarat nu ar trebui sa-i fie rusine sa fie fundamentalist. Eu unul sunt mandru sa fiu asa, deoarece cunosc faptul ca principiile fundamentale ale Islamului sunt benefice pentru toata lumea, intregii umanitati. Nu exista nici macar un singur
principiu director al Islamului care sa aduca vatamare sau care sa se manifeste impotriva intereselor rasei umane, considerata ca un intreg. Multi oameni protejeaza aceste conceptii gresite despre Islam si considera ca nenumarate invataturi sunt incorecte si inadecvate. Aceasta se datoreaza unei cunoasteri insuficiente si incorecte a Islamului. Daca cineva cu mintea deschisa ar analiza in mod critic invataturile Islamului, nu ar putea sa se eschiveze de la recunoasterea faptului ca,
de fapt, Islamul este plin de beneficii atat pentru individ, cat si pentru colectivitatea in care traieste.

4. Sensul din dictionar al cuvantului ’fundamentalist’

Conform „Webster’s dictionary”, ’fundamentalismul’ desemneaza o miscare protestanta din America inceputului de secol XX nascuta ca o reactie la modernism, acest tip de fundamentalism initial fiind folosit pentru a desemna acel grup de crestini care credeau ca Biblia este cuvantul lui Dumnezeu, lipsit de orice eroare sau greseala.

Conform „Oxford dictionary”, ’fundamentalism’ inseamna „urmarea cu rigurozitate a dogmelor de baza ale oricarei religii, in special cea islamica”.

In zilele noastre, cand o persoana foloseste cuvantul ’fundamentalist’ se gandeste la un musulman care este terorist.

5. Orice musulman ar putea sa fie terorist

Oricare dintre musulmani poate sa devina terorist. Teroristul este acea persoana care provoaca teroare. In clipa in care un talhar vede un politist, teroarea pune stapanire pe el, politistul fiind un terorist pentru hot. In mod similar, musulmanul ar putea sa fie un terorist pentru elementele antisociale, cum ar fi pungasii, banditii si rapitorii. Indiferent de momentul in care aceste elemente negative ale
societatii ar zari un musulman, ar trebui sa devina terorizat. Este adevarat ca, in general, cuvantul ’terorist’ este folosit pentru acea persoana care genereaza teroare printre oamenii obisnuiti, dar un musulman drept-credincios trebuie sa fie terorist selectiv, anume doar pentru elementele negative, nu si pentru oamenii obisnuiti, nevinovati. De fapt, un musulman trebuie sa fie o sursa de pace si liniste pentru oamenii nevinovati.

6. Etichetari diferite pentru fapte similare : ’terorist’, respectiv ’patriot’

Inainte ca India sa-si castige independenta de sub stapanirea britanica, unii dintre luptatorii pentru libertate era etichetati drept ’teroristi’ de catre guvernul britanic, in vreme ce aceiasi oameni, pentru aceleasi activitati desfasurate erau laudati de catre indieni si numiti ’patrioti’. In acest caz, doua etichete diferite au fost acordate acelorasi oameni pentru aceleasi activitati. Unul ii spune ca este terorist, celalalt – patriot. Toti cei care credeau ca Marea Britanie detine dreptul de a guverna India, vedeau in acesti oameni niste teroristi, in vreme ce partea care credea ca India are dreptul sau la autoguvernare ii considerau luptatori pentru
libertate si adevrati patrioti.

Iata un motiv pentru care este esential ca inainte sa judecam o persoana sau un grup de persoane, sa ascultam argumentele ambelor parti, luand in calcul situatia existenta si motivele existente.

7. Islam inseamna pace

Islamul deriva din cuvantul ’salaam’, care inseamna pace. Este o religie a pacii ale carei fundamente ii invata pe cei care le urmeaza sa promoveze si sa mentina pacea pe toate meridianele Globului.

Prin aceasta, orice musulman ar trebui sa fie fundamentalist, care sa urmeze principiile fundamentale ale religiei pacii : Islamul. In plus, el trebuie sa fie terorist doar fata de elementele antisociale, cu scopul de a promova pacea si justitia in societatea in care traieste.


Mesaj difuzat de grupul yahoo "asociatiamusulmanilor".

Niciun comentariu: