vineri, mai 04, 2007

Un raport al Europolului trece neobservat. “Ameninţarea islamistă” în Europa – cifre care vorbesc de la sine (de Kristoffer Larsson)

Anumite lucruri interesează mass-media, altele nu. De la căderea URSS-ului, Statele Unite au căutat o altă ameninţare pe care s-o desemneze drept răul suprem, o ameninţare mondială de care usamericanii au o nevoie disperată. Atentatele din 11 Septembrie li-au oferit acest inamic. Şi când Casa Albă vorbeşte, ziariştii ascultă cuminţi.

În ultimii ani, “ameninţarea islamistă” a devenit una din temele favorite ale mass-mediei. Cu asta se fac cele mai multe dintre primele pagini – cu lideri musulmani care formulează ameninţări împotriva ţărilor care participă la ocupaţiile teritoriilor musulmane.

Dacă Statele Unite ale Americii sunt ţara occidentală care a fost invadată cel mai mult de teama de islamism, Europa nu stă nici ea mai bine. Mass-media ei este foarte usamericanizată şi deci înclinată să reproducă poziţiile guvernului USA faţă de lumea non-occidentală. Terorismul islamist este în consecinţă o temă la fel de dragă inimii jurnaliştilor europeni.

Am fi putut deci să credem că ziariştii s-ar arunca asupra primului raport al Europol, Oficiul European de Poliţie, asupra terorismului în Uniunea Europeană. Pot să vă asigur că n-au făcut-o. De fapt, după datele pe care le posed, nici măcar singur un ziar sau canal televizat suedez nu i-au acordat vreo atenţie. N-am văzut nici să suscite mult interes în celelalte ţări ale Uniunii Europene (felicitări pentru EUobserver, care a avut decenţa de a face un rezumat). Şi toate astea pentru că acest raport este foarte dezamăgitor pentru orchestratorii campaniei anti-islamiste.

În cursul anului trecut, au avut loc 498 de incidente în 11 ţări ale Uniunii Europene, desemnate drept “atentate teroriste”. Grupul separatist basc ETA este în a doua poziţie cu 136 de atentate teroriste şi a fost responsabil pentru singurul atentat care a făcut morţi (2, la Madrid). Celelalte 497 din fericire nu au lăsat victime.

Unde sunt deci teroriştii islamici? Având în vedere avertismentele care umplu coloanele cotidianelor noastre, rezultatele studiului Europolului sunt cel puţin surprinzătoare. Adevărul este că islamiştii au comis UNUL dintre cele 498 de atentate teroriste din Uniunea Europeană în 2008. Nu mă credeţi? Integralitatea raportului este disponibilă pe situl web al Europol (exclusiv în limba engleză – nota traducătorului). Dacă fundamentaliştii islamici ar fi fost la originea unui mare număr de atentate – să zicem de exemplu 136 – atunci am fi avut material pentru prima pagină a marilor cotidiene. Un singur atentat e pur şi simplu prea puţin, nu se potriveşte cu imaginea întreţinută a unei “ameninţări islamiste”.

Raportul Europolului consacră mai multe pagini terorismului islamist, în ciuda aceste cifre extrem de mici. În afara unicului atentat al anului – care AR FI TREBUIT să aibă loc în Germania, dar n-a avut loc – Danemarca şi Regatul Unit au raportat fiecare câte un proiect de atentat pe teritoriul lor (aceste două ţări sunt angajate în ocupaţia ilegală a Iraqului). Oricum ar fi, în ambele cazuri proiectele au fost denunţate înainte de a fi puse în execuţie, şi nu au fost contabilizate în lista celor 498. Dar chiar şi luând în calcul aceste proiecte, raportul arată cu prisosinţă că “terorismul islamist” nu este marea ameninţare drept care trece în Europa.

Dacă privim numărul de oameni arestaţi drept suspecţi de acte de terorism, cifrele sunt mai mult decât disproporţionate, aproximativ jumătate dintre ei erau musulmani. Mai exact, musulmanii sunt un grup care produce foarte puţin terorism în Europa, dar mult mai mult susceptibil de a fi arestaţi ca suspecţi de terorism.

Acoperirea mediatică constantă acordată arestărilor de musulmani crează falsa imagine a unei ameninţări serioase, aşa încât să se confere justificări viziunii imperialiste asupra lumii pe care Washingtonul vrea să ne-o inoculeze. În acest timp, usamericanii şi complicii lor comit un genocid în Iraq. E clar, ceva trebuie făcut cu mass-media.

Cf. versiunea in limba franceza.

Niciun comentariu: