marți, iunie 09, 2009

Cele şase aspecte ale căii: II. Dhikr şi comportamentul (al-akhlaq) (2)

A Dhikr

2) Despre reuniunile de dhikr


a) reuniunile de dhikr în Coran

- „O, voi cei ce credeţi! Amintiţi-L întotdeauna pe Dumnezeu! Preamăriţi-L dimineaţa şi seara!” (XXXIII, 41-42)

- „Amintiţi-vă de Mine şi îmi voi aminti de voi.” (II, 152)


b) reuniunile de dhikr în Hadith-uri

- „Slujitorul Meu nu Mă pomeneşte în inima sa fără ca Eu să-l pomenesc pe el într-o adunare de îngeri, nici nu Mă pomeneşte într-o adunare fără ca Eu să-l pomenesc pe el într-o adunare mai bună.”

-„Dumnezeu are anumiţi îngeri călători (fudala) care se află în căutarea reuniunilor de dhikr şi care, atunci când găsesc o astfel de reuniune, se aşază alături de participanţi şi îi înconjoară cu aripile lor până la cerul acestei lumi; când participanţii se împrăştie, îngerii urcă la cer. Atunci Domnul lor, care este mai cunoscător, îi întreabă: «Unde aţi fost?», iar îngerii răspund: «Am fost pe pământ la cei ce Te preamăresc, Te slăvesc, Te laudă, Te glorifică, Te onorează, îţi proclamă divinitatea şi Te conjură…»”

- „Trimisul lui Dumnezeu îi observă într-o zi pe companionii săi aşezaţi în cerc: «Ce v-a făcut să vă adunaţi aici?» Ei răspunseră: «Ne-am adunat ca să-L invocăm pe Dumnezeu şi să-L slăvim fiindcă ne-a îndreptat spre islam şi pentru harurile pe care ni le-a acordat». El întrebă: «Acesta este singurul motiv pentru care v-aţi reunit?» Ei răspunseră: «Pe Dumnezeu, este singurul motiv pentru care ne-am reunit aici.» El zise: «Nu v-am cerut să vă juraţi pentru că nu v-aş fi crezut; îngerul Gabriel mi-a adus la cunoştinţă că Dumnezeu se laudă cu voi pe lângă îngerii Săi.»”

- „Dumnezeu va zice în Ziua Învierii: «Oamenii vor trebui să ştie care sunt oamenii generozităţii (ahlu-l-karam)». Fu întrebat: «O, Trimis al lui Dumnezeu, care sunt oamenii generozităţii?» Răspunse: «Aceia din reuniunile de dhikr.»”

- „Nu există grup de oameni care să se reunească pentru a-L invoca pe Dumnezeu nedorind prin aceasta altceva decât Faţa Sa, fără ca un înger din ceruri să nu le aducă la cunoştinţă: „Ridicaţi-vă, sunteţi iertaţi. Faptele voastre rele au fost preschimbate în fapte bune.””

- „O, Trimis al lui Dumnezeu, care este câştigul acelora care participă la reuniunile de dhikr?” „Câştigul acelora care participă la reuniunile de dhikr este paradisul.”

- Trimisul lui Dumnezeu se îndreptă spre noi şi ne zise: „O, oameni! Dumnezeu are nişte îngeri mărinimoşi care coboară din ceruri, se opresc la reuniunile de dhikr de pe pământ şi se desfată în grădinile raiului”. Fu întrebat: „Care sunt grădinile raiului?” Răspunse: „Sunt reuniunile de dhikr (majalisul dhikr). Petreceţi-vă dimineaţa şi seara cu pomenirea lui Dumnezeu şi amintiţi-L sufletelor voastre. Cel ce voieşte să ştie care este locul său pe lângă Dumnezeu să ia aminte care este locul pe care-l ocupă Dumnezeu în inima sa, fiindcă Dumnezeu îl aşază în apropierea Sa pe slujitor la fel cum servitorul Său îl aşază pe Dumnezeu în sine însuşi.”

- „În Ziua Învierii se vor ridica mulţimi de oameni pe chipurile cărora se va vedea o lumină şi care vor sta pe jilţuri de perle; oamenii aceştia vor fi invidiaţi de ceilalţi, dar nu vor fi nici dintre profeţi, nici dintre martiri.” Un beduin îngenunche şi zise: „O, Trimis al lui Dumnezeu, descrie-ni-i pe aceşti oameni, ca să-i putem recunoaşte.” El răspunse: „Sunt oamenii care se iubesc de dragul lui Dumnezeu, care vin din triburi răzleţe, din ţări diferite, care se reunesc pentru dhikr şi Îl invocă pe Dumnezeu.”

- „Când un grup de oameni se reuneşte pentru a-l invoca pe Dumnezeu este deîndată înconjurat de îngeri, scăldat de mizericordie, sakinah (o mare pace) coboară asupra sa, iar Dumnezeu vorbeşte despre el celor aflaţi în apropierea Sa.”

- „Când se întâmplă să treceţi pe lângă grădinile raiului, intraţi şi desfătaţi-vă!” Companionii întrebară: „Care sunt grădinile raiului?” El răspunse: „Sunt reuniunile de dhikr.””

- „Nu există grup de oameni care după ce s-a întrunit şi s-a despărţit fără a aminti numele lui Dumnezeu, să nu resimtă o apăsare ca urmare a acestui fapt în Ziua Învierii.”

- „Sunt cu slujitorul Meu când îşi aminteşte de Mine şi îşi mişcă buzele (în dhikr).”

c) reuniunile de dhikr în adagii sufite

- „Fiţi constanţi în dhikr-ul vostru şi în frecventarea reuniunilor. Cine practică dhikr-ul fără a participa în mod regulat la reuniuni - sau invers - este precum un om şchiop: ceva îi lipseşte.” (Seiyyd)

- „Fiţi constanţi în dhikr-ul vostru şi în frecventarea reuniunilor. Nu vă inventaţi tot felul de scuze. Cu toate că obligaţiile profesionale, familiale şi sociale sunt împovărătoare, aceasta este legea vieţii şi cu toţii trebuie să trecem prin asta. În acest caz, există pericolul de a ne focaliza pe scuzele noastre şi de a nu mai frecventa reuniunile. Atunci, persoana în cauză ajunge să invoce mai puţin, se răceşte şi riscă să ajungă în aceeaşi stare ca la intrarea ei pe Cale. Trebuie să vă autodepăşiţi.” (Seiyyd)

- „Nu întrerupeţi reuniunile cu râsete sau flecăreli, cu „sporovăială”. Respectaţi caracterul sacru al reuniunii.” (Seiyyd)

- „Organizaţi reuniuni la nivel naţional cel puţin o dată la o lună şi jumătate.” (Seiyyd)

- „Respectaţi shari’ah, fiţi constanţi în dhikr-ul vostru şi participaţi la reuniuni: dacă respectaţi aceste indicaţii vă asigur că inima voastră nu se va putea răci şi veţi progresa încontinuu.”(Seiyyd)

- „Wadhifa este săpunul inimii!” (S. Jamal)

Niciun comentariu: