marți, iulie 06, 2010

Cum ar trebui utilizate sadaqah şi donaţiile?

Întrebare:
Am dori să ştim dacă sadaqah (milostenia) este considerată drept zakah sau ca o donaţie în general. Când musulmanii fac donaţii către centrul nostru islamic, specifică dacă sumele respective reprezintă sadaqah, zakah sau donaţie. Vrem să ştim cum trebuie să procedăm în cazul milosteniei care poartă denumirea de sadaqah.

Răspuns:
Ca răspuns la întrebarea anterioară, Dr. Monzer Kahf, eminent economist şi consilier în probleme financiare, precizează:

Sadaqah şi donaţia trebuie tratate în acelaşi fel atunci când sunt primite de un centru islamic: ele pot fi utilizate pentru desfăşurarea activităţilor generale ale centrului. Doar ceea ce este specificat ca reprezentând zakah trebuie destinat exclusiv oricăreia dintre cele opt categorii la care se face referire în Coran: „Milosteniile sunt pentru cei săraci şi nevoiaşi, pentru cei care trudesc pentru ele, pentru cei ale căror inimi sunt zdrobite, pentru răscumpărarea înrobiţilor, pentru cei înglodaţi în datorii, pentru calea lui Dumnezeu şi pentru drumeţi. Aceasta este o îndatorire de la Dumnezeu. Dumnezeu este Ştiutor, Înţelept!” (Cor 9:60)”

Dr. Muzammil H. Siddiqi, ex-preşedinte al Societăţii Islamice din America de Nord, adaugă:

Sadaqah este denumirea generică a oricărei fapte caritabile. Există diverse tipuri de sadaqah. Zakah este tot un fel de sadaqah, numai că, spre deosebire de cea din urmă, este un act obligatoriu. Are norme specifice cu privire la cine trebuie să ofere zakah, cât se oferă, la ce interval de timp şi cui anume.
Orice act de caritate nafl (voluntar) reprezintă tot o sadaqah şi poate fi folosit în beneficiul centrelor islamice.
În cazul în care, însă, se oferă o sadaqah pentru ispăşirea unui păcat (kaffarah), atunci aceasta nu trebuie utilizată pentru cheltuielile centrului. Kaffarah este destinată oamenilor săraci şi nevoiaşi şi trebuie să se facă uz de ea doar în acest scop. De asemenea, dacă cineva oferă o sadaqah pentru o promisiune solemnă (nadhr), atunci aceasta trebuie utilizată strict în scopul în care a fost oferită.
Milosteniile (sadaqah) voluntare având caracter general pot fi utilizate ca donaţii în vederea construirii de moschei şi centre islamice sau a desfăşurării activităţilor din cadrul acestora.
Centrele islamice se cade să-şi anunţe membrii că toate sadaqah destinate oamenilor săraci şi nevoiaşi trebuie să fie însoţite de această precizare. Restul milosteniilor (sadaqah) de ordin general pot fi tratate ca donaţii făcute centrului islamic.

Există sute de modalităţi de a face sadaqah: dăruirea de bani celor săraci şi nevoiaşi, oferirea unei donaţii pentru o cauză justă, rostirea unui cuvânt bun, întâmpinarea oamenilor cu un chip zâmbitor, mersul la moschee pentru participarea la rugăciune, înlăturarea obstacolelor de pe drum [pentru a preveni vătămarea trecătorilor] etc. Numeroase versete coranice şi sute de hadith-uri se referă la acest subiect.”

Niciun comentariu: