duminică, mai 31, 2009

Fructele - Idries Shah

Erau odata trei oameni care isi doreau, cu totii, fructe, cu toate ca niciunul dintre ei nu le vazuse vreodata: fructele erau foarte rare in tara lor. Plecara, deci, in cautarea a ceea ce se numea "fruct" si despre care nu stiau practic nimic.
Se intampla insa ca acesti trei oameni sa descopere, aproape in acelasi timp, cate un pom fructifer.

Primul dintre ei nu era atent. Petrecuse atatia ani de zile sa despice in patru informatiile pe care le acumulase despre ele incat, odata ajuns in fata pomului, nu mai stiu sa-i recunoasca fructele. Facuse aceasta calatorie degeaba.

Cel de-al doilea era cam putintel la minte si lua totul de bun. Fructele pe care le rodise pomul incepeau sa putrezeasca. Vazand aceasta, isi spuse: "Ei, iata ca am vazut si fructele, numai ca mie nu-mi plac putreziciunile; in ceea ce ma priveste, m-am lamurit cu fructele astea! Nu-mi mai trebuie." Acestea fiind zise, se intoarse in tara sa. Si el facuse acea calatorie degeaba.

Cel de-al treilea era un om cu scaun la cap. Culese fructele cazute pe jos, le studie, se gandi indelung incercand sa-si aminteasca toate potentialitatile inerente ale acestei delicatese de nemancat si descoperi ca in interiorul fructului exista un sambure.
Dupa ce intelese ce era cu samburele acela, stiu ce-i ramanea de facut: il planta, supraveghe cresterea pomului si astepta aparitia... fructelor.

Niciun comentariu: