vineri, noiembrie 16, 2007

Bismillah / Basmallah

(lit. "În numele lui Allah")
Formula completă: Bismi-Allah al Rahmani al-Rahimi
["În numele lui Allah, Cel Milostiv, Îndurător"]


Formulă inaugurală a ritualului islamic pe care musulmanii o pronunţă înainte de a recita Coranul, de a intra într-o moschee pentru rugăciunea rituală, de a începe să mănânce, de a jertfi un animal etc.
Orice acţiune profană precedată de basmallah este imediat sfinţită. Nimic nu poate fi întreprins fără ea, din moment ce se referă în primul rând la Dumnezeu. Virtuţile sale se bazează pe faptul că a fost "înscrisă pe flancul (corpul) lui Adam, pe aripa lui Gavriil, pe sigiliul lui Solomon si pe limba lui Iisus".

Şeicul maghrebian de la începutul secolului al XX-lea, Ahmed al-'Alawi, citează o spusă a Profetului (s.l.a.w.s.) conform căreia: "Tot ceea ce este în Cărţile Revelate se regăseşte în Coran, tot ceea ce este în Coran se găseşte în Fatiha, tot ceea ce este în Fatiha se găseşte în Bismi-Allah al Rahmani al-Rahimi". Coranul - trebuie amintit - conţine 114 sure (capitole) şi 6219 versete.

Mai trebuie adăugat că din punct de vedere simbolic, basmallah este în acelaşi timp adeziunea credinciosului la universul său imediat, apel la binecuvântarea divină şi căutare a armonizării cu valorile sacre ale religiei.

****

"Simbolurile musulmane" sunt preluate şi adaptate din "Dicţionar de simboluri musulmane", aut. Malek Chebel, tr. C. Auneanu, Ed. Paralela 45, 2005

Niciun comentariu: