sâmbătă, mai 25, 2013

Cursuri de cultură și civilizație turcă la Universitatea “Andrei Șaguna” din Constanţa

Vineri, 24 mai a.c., la ora 18.00, în Sala Senatului Universităţii „Andrei Şaguna” a fost semnat Protocolul de colaborare dintre Institutul Yunus Emre din Ankara şi Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa, prilej cu care a fost inaugurată, în cadrul Clubului Culturii Turcice “Mustafa Kemal Ataturk”, sala „Yunus Emre”. În această locație se vor desfășura cursuri de limbă turcă, simpozioane și ateliere de creație dedicate nu doar studenților și elevilor constănțeni, ci tuturor celor interesați de fascinanta cultură turcică.

La eveniment au participat Consulul General al Republicii Turcia la Constanța, doamna Fusun Aramaz, viceconsulul Ozgen Topçu, directorul Centrului Cultural Turc “Yunus Emre” din Constanța, Haşim Koç, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice și consilier al premierului României, dr. Amet Aledin, muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, reprezentanți ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, ai Uniunii Democrate Turce din România, cadre didactice și studenți ai Universității “Andrei Şaguna”.

Consulul General al Turciei l-a felicitat pe președintele Universității “Andrei Șaguna” pentru inițiativa de a inaugura Clubul Culturii Turcice și a remarcat fructuoasele colaborări dintre Universitate și multiple instituții culturale și de învățământ superior din Turcia. Mulțumind, prof. univ. dr. Aurel Papari a afirmat că suntem “condamnați” să trăim fericiți împreună în acest mediu multicultural, multietnic și multiconfesional. Dobrogea, în general și Constanța, în special constituie un model de conviețuire multietnică și multiculturală, care trebuie cultivat și promovat.

Manifestările au continuat cu Simpozionul „Unitate în limbă, cuget şi acţiune”, la care au susținut comunicări științifice conf. univ. dr. Fahri Temizyürek, de la Universitatea Gazi din Ankara, cu tema „Viaţa şi opera lui Ismail Gaspirali” și lect. univ. dr. Cezmi Karasu, de la Universitatea Osmangazi din Eskişehir, care a adus în atenția publicului „Comunitatea Turco-Tătară din Dobrogea secolelor XV – XX”.

Participanții la eveniment au avut prilejul să admire, în holul central al Universității, o interesantă expoziție de fotografii care reliefează aspecte ale culturii și civilizației turce din Dobrogea.

Sala “Yunus Emre”, fondul de carte și biblioteca virtuală din cadrul Clubului Culturii Turcice “Mustafa Kemal Ataturk” vă așteaptă!

sursa: http://observator.ro/203375/cursuri-de-cultura-si-civilizatie-turca-la-universitatea-andrei-saguna-203375.html