duminică, mai 31, 2009

Portativ: Qasidat-ul-Burda



Oda compusa de eminentul Sufi Hazrat Imaam Saalih Shara-Fud-Deen Abu Abdullah Muhammad Bin Hasan Al-Busiri (d. 1296) din Egipt.
Titlul neprescurtat al poemului este al-Kawakib ad-Durriya fi Madhi Khair-ul-Barî ya ("Celestial Lights in Praise of the Best of Creation").

Fructele - Idries Shah

Erau odata trei oameni care isi doreau, cu totii, fructe, cu toate ca niciunul dintre ei nu le vazuse vreodata: fructele erau foarte rare in tara lor. Plecara, deci, in cautarea a ceea ce se numea "fruct" si despre care nu stiau practic nimic.
Se intampla insa ca acesti trei oameni sa descopere, aproape in acelasi timp, cate un pom fructifer.

Primul dintre ei nu era atent. Petrecuse atatia ani de zile sa despice in patru informatiile pe care le acumulase despre ele incat, odata ajuns in fata pomului, nu mai stiu sa-i recunoasca fructele. Facuse aceasta calatorie degeaba.

Cel de-al doilea era cam putintel la minte si lua totul de bun. Fructele pe care le rodise pomul incepeau sa putrezeasca. Vazand aceasta, isi spuse: "Ei, iata ca am vazut si fructele, numai ca mie nu-mi plac putreziciunile; in ceea ce ma priveste, m-am lamurit cu fructele astea! Nu-mi mai trebuie." Acestea fiind zise, se intoarse in tara sa. Si el facuse acea calatorie degeaba.

Cel de-al treilea era un om cu scaun la cap. Culese fructele cazute pe jos, le studie, se gandi indelung incercand sa-si aminteasca toate potentialitatile inerente ale acestei delicatese de nemancat si descoperi ca in interiorul fructului exista un sambure.
Dupa ce intelese ce era cu samburele acela, stiu ce-i ramanea de facut: il planta, supraveghe cresterea pomului si astepta aparitia... fructelor.

Qalb - primul invelis al inimii

Inima apare in Coran sub denumirea de qalb, ca locul in care Dumnezeu le-a lasat oamenilor credinta:

"Dumnezeu le-a scris in inimi credinta si i-a intarit cu Duhul Sau" (Cor LVIII, 22);
si "Dumnezeu v-a facut sa iubiti credinta pe care a impodobit-o in inimile voastre" (Cor XLIX, 7).

Prin pozitia si rolul sau anatomic inima este centrul sensibil al fiintei, iar in plan spiritual este locul intuitiei, al viziunii si al trairilor spirituale.
Coranul subliniaza rolul ei in acceptarea credintei - daca inima nu este deschisa lui Dumnezeu, omul este orb caci rolul esential al inimii este acela de a vedea realitatile spirituale, de a-l vedea pe Dumnezeu asa cum apare in sura XXII, versetul 46: "nu ochii lor sunt orbi, ci inimile lor din piepturi sunt oarbe".
Tot inima este locul de unde izvoraste intentia, niyya, a carei importanta este capitala in islam; niciun act religios nu este considerat valabil daca nu exista intentia constienta si deplina de a-l savarsi.

Radacina araba a termenului qalb cuprinde, conform dictionarului Lisan al-'Arab, verbul qalaba, yaqlibu al carui sens este acela de "a intoarce pe toate partile, a face ca partea de sus sa devina partea de jos, iar partea interioara sa devina peratea exterioara".

Misticii musulmani extrag din sensul etimologic intelesul esoteric al termenului. Astfel, qalb este salasul sufletului impacat si inspirat de Dumnezeu atunci cand individul este calauzit pe calea spirituala spre a ajunge la cunoastere prin inspiratia divina, 'ilham, care invaluie inima.

In lucrarea lui al-Hakim at-Tirmidhi, qalb este cel ce-al doilea cerc concentric in reprezentarea inimii, corespunzand sediului luminii credintei, nur al-iman. Credinta reprezinta acceptarea adevarului revelatiilor divine si este legata de un anume fel de cunoastere a realitatii, al-haqiqa, pe care numai Dumnezeu o poate incredinta, fara insa a putea fi vazuta in mod direct.

Pentru a se referi la inima al-Hallaj foloseste termenul qalb, ce acopera semnificatiile sale coranice, corelandu-l mai ales cu temele credintei, cunoasterii si uniunii mistice.

Acest termen apare intr-o proportie destul de insemnata in Divanul sau si intretine o stransa relatie cu concepte cheie ale sufismului. Trebuie notat ca incidenta sa se ridica la o cincime din poeziile atribuite lui al-Hallaj, ceea ce ii confera un rol important in intelegerea misticii sale.

O povestioara incredibila - Idries Shah

"Chirurgia estetica nu este doar utila, afirma un vultur, ci, ca urmare a evolutiei societatii, s-a transformat practic intr-o necesitate."

Asa ca vulturul nostru puse sa i se taie ghearele si sa i se scurteze ciocul. Considerand rezultatul de mare efect, tot pasaretul se grabi sa faca acelasi lucru. In fine, aproape tot.

Unora le pasa prea putin, ce-i drept, de o infatisare bine pusa la punct: acestia erau corbii. Ei isi lasara ghearele sa creasca si asteptara ziua in care celelalte pasari de prada, ca urmare a civilizatiei si a pedichiurii, sa sfarseasca prin a nu mai putea trage niciun folos din ale lor.

Este de presupus ca tabuurile lor sociale, sub presiunea evenimentelor, sa le fi ingaduit, pana la urma, sa-si lase din nou ghearele sa creasca.

Ambianta - Idries Shah

Un maestru sufi invita pe cineva care nutrea un profund respect fata de el sa vina sa locuiasca sub acoperisul sau. Nu se scursesera nici patru zile de la instalarea oaspetelui, cand maestrul pleca intr-o calatorie si absenta vreme de trei ani.

Oaspetele trecu prin momente dificile. Lipsit de prezenta maestrului, se simtea dezorientat, cu atat mai mult cu cat era acum responsabil si de treburile casei.

Dupa o lunga bucata de timp un alt vizitator, caruia ii descrisese greutatile sale, remarca, atunci cand reveni sa-l vada, ca oaspetele dintai ii succedase maestrului si ca sentimentele sale erau acum cu totul diferite de cele de dinainte.

- Ceea ce mi se paruse a fi limpede cand am ajuns aici, marturisi succesorul, era, asa cum imi dau acum seama, de fapt neclar. Daca maestrul ar fi ramas cu mine, n-as fi putut indura intensitatea prezentei sale. Ceea ce-mi doream atunci era sa ma aflu in prezenta sa. In realitate, insa, aveam nevoie sa fiu patruns de ambianta locuintei sale.

miercuri, mai 27, 2009

DENUMIRE PROIECT: SCOALA Online “ Sa invatam Islamul”

In numele lui Allah Cel Milostiv Cel Indurator
Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra profetului Muhammed, a familiei lui, a companionilor lui si a tuturor musulmanilor care urmeaza calea Islamului.

Importanta pe care o da Islamul stiintei este evidenta inca de la inceputul mesajului divin,astfel primul cuvat pe care L-a revelat Allah Trimisului Muhammed (pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) este :Citeste !

Profetul(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) a spus : “Daca cineva calatoreste pe un drum in cautarea stiintei,Allah ii va usura drumul spre Rai.Ingerii isi vor cobori aripile asupra celui ce umbla dupa stiinta,fiindu-le placuta indeletnicirea lui.Locuitorii cerurilor si pamantului precum si pestele din adancimea apelor se roaga pentru iertarea lui.Avantajul celui credincios-invatat asupta celui credincios-neinvatat este ca si luna plina fata de celelalte stele.Invatatii sunt mostenitorii profetilor ce lasa mostenire,nu dinari(bani)si nici dirhami(bani),ci numai stiinta,iar cel ce o dobandeste,are parte de o rasplata grozava".

Tot Profetul(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) a spus: “Cel ce porneste in cautarea stiintei se afla pe calea lui Allah pana cand se va intoarce.”

Tot Profetul(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) a spus: “Daca Allah vrea binele cuiva,El il indeamna pe acesta in intelegerea religiei.”

In aceste relatari ale Profetului(pacea si binecuvantarea lui Allah sa fie asupra lui) se observa importanta pe care o acorda Islamul “stiintei”,astfel incat, credinciosul invatat este mult mai presus, in aceasta lume cat si in cea de Apoi, decat credinciosul neinvatat.Allah a spus in Quran:”Si sa sti ca nu exista alt Dumnezeu in afara Lui Allah!

Aceste versete si relatari au stat la baza gandirii si realizarii acestui proiect. Vrem sa-L adoram pe Allah cu stiinta! Vrem sa ne intrajutaram in adorarea lui Allah! Vrem sa-L adoram pe Allah intrun mod corect! Vrem sa ne apropiem de Alalh prin invatarea religiei Lui. Amin! Allah sa ne ajute!


Descrierea proiectului:

SCOALA Online “Sa invatam Islamul”reprezinta o metoda de educare online. Perioada acestui curs este de doisprezece luni, respectiv de trei trimestre a cate patru luni. Inscrierea se poate face in orice perioada a anului, cu conditia de a fi parcurse toate materiile din programa (patru materii pe semestru). La inceputul fiecarui semestru ii vor fi trimise cursantului sintezele cursurilor si se vor desfasura 5-7 seminarii pentru fiecare materie. La sfarsitul semestrului, la o data stabilita inca de la inscriere, va avea loc examinarea online. Absolventul cursului va primi o diploma de absolvire a Scolii Online “Sa invatam Islamul”care va fi recunoscuta de majoritatea Centrelor islamice din Romania si respectiv de cele din EU. Aceste diplome nu se vor elibera decat pe merit, de catre o comisie a centrelor islamice din Romania. Cel care doreste sa absolveasca cursul intr-un timp mai scurt nu poate face aceasta intr-un interval mai scurt de doua trimestre. Scoala online “Sa invatam Islamul”are doua nivele: nivelul de baza mai sus mentionat si nivelul avansat pentru absolventii primului nivel.

Materii:

1)Recitarea Coranului in limba araba
2)Memorarea Coranului – DUHA - NAS
3)Bazele stiintelor Coranului
4)Coran 1 – Traducerea in romana a sensurilor Coranului – Capitolul AMMA
5)Coran 2 – Traducerea in romana a sensurilor Coranului – Capitolul TABARAK
6)Jurisprudenta islamica 1 (Ablutiune, Rugaciune)
7)Jurisprudenta islamica 2 (Post, Zekat, Haj)
8)Bazele stiintelor Hadisului
9)Stiinta Hadis 1 – Comentarea Celor 40 de hadisuri Nebewi
10)Stiinta Hadis 2 – Selectii din Riyad Es-Salihin
11)Bazele credintei (Credinta in Allah, in ingeri, in profeti, in carti, in destin, in Ziua Judecatii)
12)Viata Profetului – “Pe urmele Profetului sas”

Primul trimestru:

1) Recitarea Coranului in limba araba
2) Bazele stiintelor Coranului
3) Jurisprudenta islamica 1 (Ablutiune, Rugaciune)
4) Bazele stiintelor Hadisului

Al doilea trimestru:

1)Memorarea Coranului – DUHA – NAS
2)Coran 1 – Traducerea in romana a sensurilor Coranului – Capitolul AMMA
3)Jurisprudenta islamica 2 (Post, Zekat, Haj)
4)Stiinta Hadis 1 – Comentarea Celor 40 de hadisuri Nebewi

Al treilea trimestru:

1)Coran 2 – Traducerea in romana a sensurilor Coranului – Capitolul TABARAK
2)Stiinta Hadis 2 – Selectii din Riyad Es-Salihin
3)Bazele credintei (Credinta in Allah, in ingeri, in profeti, in carti, in destin, in Ziua Judecatii)
4)Viata Profetului



Motivaţia realizării proiectului:

1)Lipsa unui invatamant islamic pe plan national.
2)Nivelul scazut al educatiei religioase in cadrul comunitatii musulmane si mai ales in cadrul celor convertiti al caror numar este in continua crestere.
3)Lipsa de profesori si educatori de religie musulmana in majoritatea oraselor exceptie facand orasul Constanta.
4)Imposibilitatea realizarii acestui curs intr-un anume loc si timp din cauza distantei si a timpului.
5)Dorinta mare a celor convertiti la Islam de a propaga adevarul despre Islam.
6) Obligativitatea cunoasterii principiilor de baza (citirea coranului, rugaciunea, postul, crezul, etc...) ale Islamului pentru fiecare musulman si musulmana.


Scopul Proiectului:

- Cresterea nivelului de educatie islamica in cadrul comunitatii musulmane
- Formarea si dezvoltarea personalitatii de musulman a celor convertiti recent.
- Integrarea musulmanilor convertiti in cadrul comunitatii musulmane din Romania.

Costuri si cheltuieli:

Costul cursului este de 100 de ron din care se vor acoperi toate cheltuielile necesare unei bune desfasurari a cursului.

Parteneri:

Toate organizatiile islamice doritoare din Romania.
Analizarea posibilitatii recunoasterii acestui curs de catre MEC precum si de alte institutii si ong-uri din tara si strainatate.

Examenele:
Se vor tine online prin intermediul internetului si a camerelor web la data si ora anterior stabilita!


Profesorii:

Gemal Demirel: absolvent de teologie musulmana
Bari Nerdin: absolvent de teologie musulmana
Cherim Enghin: absolvent de teologie musulmana
Bari Nilghiun: absolvent teologie musulman
Si alte personalizati din cadrul comunitatii musulmane din Romania


Acesta este un proiect! Avem nevoie de sugestiile si observatiile voastre pentru forma finala! Orice opinie este binevenita!

Allah sa va rasplateasca pentru contributia voastra la prezentarea corecta a imaginii Islamului!

“Cui nu-I pasa de problemele musulmanilor nu face parte dintre ei”


Asteptam sprijinul vostru la:
office@asociatiamusulmanilor.ro

Vezi sursa.