duminică, august 31, 2008

Fructul multumit de sine - Idries Shah

Se povesteste, in familia lui Jan-Fishan*, ca un emir, insotit de o numeroasa suita, venise odata in Arabia sa faca o vizita marelui han. Fu primit cu toate onorurile cuvenite rangului sau. I se oferira daruri somptuoase.

La curtea hanului, numerosi erau aceia care care se asteptau ca, dupa o asemenea calatorie, emirul sa-l fi asaltat pe Jan-Fishan cu intrebari, sau ca, ramanand tacut in prezenta acestuia, sa se fi straduit sa se impregneze de intelepciunea sa.

Inainte ca emirul sa fi fost anuntat cu ceremonia obisnuita, hanul le spuse celor din jurul sau:
- Urmariti ce se va petrece: nu in fiecare zi ne este dat sa asistam la o asemenea intalnire.

Emirul intra si spuse:
- Confirma-ma in calitatea mea de emir. Nu fac parte din familia hashemitilor, ori de la stramosii tai se trage nobletea oricarui rang.
- Ce preferi? il intreba Jan-Fishan: ceremonialul - politetea care ti se cuvine si confirmarea rangului tau -, sau raspunsul la o intrebare?
- Le-as vrea pe amandoua, dar daca trebuie sa aleg atunci doresc sa-mi raspunzi la o intrebare, spuse emirul.
- Fiindca nu ai fost lacom si nu ai cerut decat un singur lucru, ti le voi darui pe amandoua, raspunse Jan-Fishan Khan. Iti voi confirma sau iti voi infirma titlul de emir prin raspunsul la intrebarea ta filosofica.
- Iata-mi intrebarea, continua emirul. De ce atat de multi sufi fac atat de putin caz de faptele marete, de eroismul, de rabdarea si de nobletea sufletului care sunt patrimoniul si mandria arabilor?
- Ei bine, iata raspunsul, zise hanul. Nu numai ca acesta va clarifica pozitia in care ne gasim, dar iti va arata si locul pe care il ocupi in realitate ca membru al nobilimii arabe. Daca nu facem caz de calitatile cu care multi se mandresc, daca
uneori chiar le ridiculizam, este fiindca acestea sunt minimul, nu maximul accesibil omului. Sa fii erou, sa fii rabdator, pios sau ospitalier, sa posezi oricare alta calitate inseamna sa te afli, pur si simplu, in punctul de plecare. Este, oare, omul, un animal, ca sa fie mandru ca a invatat sa se poarte bine cu un altul? Este, oare, omul, un fruct a carui denumire oamenii sa o retina ca sa caute altele asemenea cu el? Nu, omului ar trebui sa-i fie rusine ca nu a fost dintotdeauna
merituos si recunoscator ca este capabil de fapte marete.

Dupa aceasta, vizitatorul isi abandona titlul de emir.
- "Emir", explica el, este termenul care serveste la desemnarea omului aflat la baza scarii. Prin urmare, la ce bun sa utilizam acest calificativ? Omul "obisnuit", omul dotat cu un numar redus de calitati nici macar nu conteaza in "Calatorie", atat timp cat nu a atins "excelenta".

Unul dintre tovarasii lui exclama:
- Cum! Esti gata sa renunti la gloria familiei tale pentru ceva ce ai fi putut citi si intr-o carte?
- Daca as fi citit asa ceva intr-o carte, raspunse emirul, tot n-ar fi foat mai putin adevarat. De altfel, poate ca mi s-a si intamplat sa citesc, dar nu i-am acordat atentie. Iar daca este adevarat ca deja am citit asa ceva, atunci sunt de doua ori mai vinovat fiindca am tradat invatatura pe care am primit-o, refuzand sa inteleg ca ea putea sa ma ajute sa parasesc stadiul de fruct multumit de sine si sa
ma intorc la acela de fiinta umana.

* Sayed Mohammed Shah, cunoscut sub numele de Jan-Fishan Khan, este stra-stra-strabunic ul lui Idries Shah. Celebru maestru sufi, era khan de Paghman (Afganistan) si nawab de Sardhana (India).

Postul

(siyam; saum; fitar = faptul de a întrerupe postul)

Postul legal, cel de-al patrulea "stâlp" al Islamului (rukn) trebuie ţinut timp de o lună din momentul în care cornul lunii devine vizibil cu ochiul liber.

Luna Ramadan, luna postului ritual, este cea de-a noua în calendarul islamic. Este luna sacră prin excelenţă, deoarece în acest răstimp a fost revelat Coranul Profetului şi, ca urmare, întregului univers [II, 185]. Aşadar, îndemnul de a ţine post apare de nenumărate ori în Cartea Sfântă. Pentru început ca saum, abţinere, se întâlneşte în versetele care instituie ritul în ansamblul lui:

"O, voi, cei ce credeţi! Şi vouă vă este scris postul, precum a fost scris şi leaturilor dinaintea voastră. Poate vă veţi teme!" [II, 183]

Acest post este, prin urmare, o obligaţie pentru orice musulman care este în măsură să şi-l asume.
Totuşi, sunt prevăzute şi anumite excepţii: femeile însărcinate, în travaliu sau care tocmai au născut, femeile aflate la menopauză, bătrânii care zac la pat, nebunii, bolnavii şi cei care călătoresc pot să nu postească:

"Acel dintre voi care este bolnav ori plecat în călătorie, va posti apoi un număr întocmai de zile." [II, 184]

În schimb, celor care pot posti şi întrerup postul li se atribuie măsuri compensatorii foarte riguroase. Postul nu va fi validat în totalitate decât atunci când credinciosul va face o milostenie simbolică, numită dania întreruperii postului (zakat al-fitr), celor nevoiaşi.

Lună sacră, Ramadan este respectată la toate nivelurile de organizare a Cetăţii islamice, în timpul ei adoptându-se un ritm diferit de cel al altor luni.

Limita temporală în care se instituie perioada de sacralizare durează de la răsăritul soarelui până la apusul lui.
În absenţa unei informări sonore colective, cel care ţine postul îl poate întrerupe în momentul în care nu mai distinge un fir de aţă albă de unul de aţă neagră.

Un tabu legat de post priveşte mai multe zile din an. Printre cele mai importante, Ziua Îndoielii (yawm ash-shak), când la sfârşitul lunii shaban, care precede în calendarul musulman luna de post, cornul lunii nu apare foarte clar, ca şi mai multe zile ale ciclului pelerinajului (ayam at-tachriq).

sâmbătă, august 30, 2008

luni, august 11, 2008

O zi cu Profetul - Modul de a vorbi (2)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a intrebat:
- Stiti ce este barfa?
Ei au raspuns:
- Allah si Trimisul Sau stiu mai bine.
El a spus:
- Atunci cand vorbesti despre fratele tau ceva ce lui nu i-ar placea, se numeste barfa.
Cineva a intrebat:
- Dar daca fratele meu este asa cum spun eu?
El a spus:
- Daca este asa cum ai spus, atunci l-ai barfit; daca nu este asa cum spui, atunci l-ai ponegrit.

(Muslim)

'Abdullah ibn 'Amr ibn Al-'As a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) nu a folosit niciodata cuvinte urate si nici nu le-a ascultat.

(Bukhari, Muslim)

'Iyad ibn Himar al Majash'i a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Allah mi-a revelat: "Trebuie sa fii umil, astfel ca nimeni sa nu se laude in fata vecinului si nimeni sa nu-si asupreasca vecinul.""

(Muslim)

Caracteristicile Seicului Sufi autentic

In lucrarea "Kitab qawqnin hukum al-ishraq ila kaffa al-Sufiyya fi jami' al-afaq", Imamul Ahmad Zarruq descrie caracteristicile unui Seic Sufi autentic, dupa cum urmeaza:

„Atributele unui seic autentic la care se poate atasa un discipol sunt in numar de cinci:

- o cunoastere religioasa manifesta;
- o experienta autentica a Divinului;
- un scop si o vointa exaltate;
- o fire demna de lauda;
- o vie perspicacitate.

Oricine reuneste cele cinci trasaturi de mai jos, nu este demn de a fi un Seic:

- necunoasterea religiei;
- denigrarea onoarei musulmanilor;
- amestecul in ceea ce nu-l priveste;
- da frau liber pasiunilor in orice privinta;
- se arata rautacios fara nici o secunda de reflectie."

O zi cu Profetul - Modul de a vorbi (1)

Jabir a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: ""Salaam" vine inainte de alte vorbe."

(Tirmidhi)

Sufyan ibn 'Abdullah a relatat: "I-am spus: Trimis al lui Allah, spune-mi ceva ce trebuie sa respect!" El a spus: "Spune: Domnul meu este Allah! Si ramai statornic!"
I-am spus: "O, Trimis al lui Allah, de ce te temi cel mai mult pentru mine?" Atunci el si-a pus mana pe limba si a spus: "De asta!"

(Tirmidhi)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cel care se teme cu adevarat de Allah si de Ziua de Apoi trebuie sa spuna numai cuvinte bune sau sa taca."

(Bukhari, Muslim)

'Abdullah ibn 'Amr a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cel care tace ramane in siguranta."

(Ahmad, Tirmidhi)

Ibn 'Umar a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Nu vorbiti mult fara sa Il pomeniti pe Allah, caci aceasta pietrifica inima. Cel mai departe de Allah dintre oameni este acela cu inima tare."

(Tirmidhi)

O zi cu Profetul: Rugaciunea de pranz - Dhuhr

Relatat de Jabir ibn Samura: "Profetul obisnuia sa implineasca rugaciunea de pranz dupa ce soarele isi pierdea puterea."

(Ibn Maja)

'Abdullah ibn Sa'id a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) obisnuia sa implineasca patru unitati de rugaciune inainte de rugaciunea de pranz si spunea: "Acesta este momentul in care portile Raiului sunt deschise si doresc ca fapta mea buna sa se inalte la ceruri in timpul acestor ore."

(Tirmidhi)

Simboluri musulmane: Tesatura (kittane)

Se stie ca vesmantul pelerinului in stare de sacralizare trebuie sa fie alb, fara cusatura sau vreun obiect metalic, ac, fibula, brosa.

Aceasta haina care-l acopera pe barbat pana la mijloc si invaluie femeia aproape in intregime este un intermediar intre cele doua lumi, profana si sacra. Asadar, este vorba de un simbol de legatura, valabil si in cazul vesmantului unui mort.

In Islam, lintoliul este aproape identic cu vesmantul "ihram"-ului (pelerinului): in ambele cazuri, musulmanul, punandu-se la dispozitia Dumnezeului Atotputernic, se pregateste intr-un fel de plecare, de o migratie in Lumea Cealalata.

Aceasta conotatie puternica de mediere si legatura este confirmata de vesmantul adevaratului sufi, ce trebuie sa semene unui lintoliu. Discipolul isi primeste directivele din mainile maestrului sufi, cel ce spala mortii (ghusl) inainte de a se inalta in mod simbolic pe scara initiatica.

O zi cu Profetul - In mijlocul oamenilor (2)

Anas a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Pe Acela in mainile caruia se afla sufletul meu, un rob al lui Allah nu crede cu adevarat pana ce nu ii doreste fratelui sau ceea ce doreste pentru sine."

(Bukhari, Muslim)

Al-Miqdam ibn Ma'dikarib a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cand un om isi iubeste fratele, trebuie sa ii spuna ca il iubeste."

(Abu Daud, Tirmidhi)

Abu Ayyub al-Ansari a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Nu este permis ca un om sa-si abandoneze fratele mai mult de trei zile."

(Bukhari, Muslim)

Jabir a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Daca un om isi cere scuze de la fratele sau, dar acesta nu ii accepta scuzele, cel din urma este la fel de pacatos ca si cel care ia o taxa necuvenita."

(Baihaqi)

O zi cu Profetul - In mijlocul oamenilor (1)

'Abdullah ibn 'Amr a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cel Milostiv Isi arata Mila fata de cei care se arata milostivi fata de altii. Asa ca arata mila fata de tot ceea ce exista pe pamant, iar Cel care se afla in ceruri iti va arata mila."

(Abu Daud, Tirmidhi)

Jabir ibn 'Abdullah a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Allah nu este milostiv cu cel care nu are mila fata de alti oameni."

(Bukhari, Muslim)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cel care nu multumeste oamenilor nu Ii multumeste lui Allah."

(Ahmad, Tirmidhi)

Usama ibn Zayd a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Daca unui om i s-a facut un bine si acesta ii spune celui care i-a facut bine: "Allah sa te rasplateasca!", atunci a facut cea mai mare slava."

(Tirmidhi)

O zi cu Profetul - Statul impreuna (2)

Jabir ibn Samura a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a venit si companionii lui erau asezati. El a spus: "De ce va vad in grupuri separate?"

(Abu Daud)

'Abdullah ibn Mas'ud a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Daca sunteti trei oameni impreuna, doi dintre voi nu trebuie sa vorbeasca in particular, fara al treilea, pana ce nu va aflati in compania altor oameni, caci aceasta il intristeaza."

(Bukhari, Muslim)

Jabir ibn 'Abdullah a relatat ca Profetul(slaws) a spus: "Cand un om vorbeste despre ceva si pleaca, atunci ceea ce a spus este confidential."

(Tirmidhi)

Jabir a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Intalnirile sunt precum confidentele, cu exceptia a trei tipuri de intalniri: pentru varsarea sangelui nevinovat, pentru comiterea preacurviei si pentru luarea de averi necuvenite."

(Abu Daud)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Celui care sta intr-un loc in care exista multa vorba fara rost si, inainte de a se ridica sa plece, spune:
"Marire Tie, o, Allah! Slava Tie! Marturisesc ca nu exista alta divinitate in afara de Tine. Iti cer iertare si ma caiesc in fata Ta", ii este iertat faptul ca a stat acolo."

(Tirmidhi)

Ibn 'Abbas a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Niciunul dintre voi nu are voie sa ramana singur cu o femeie, daca aceasta nu este insotita de un "mahram" (ruda apropiata cu care nu se poate casatori conform legii islamice)."

(Bukhari, Muslim)

O zi cu Profetul - Statul impreuna (1)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Daca unul dintre voi ajunge intr-un loc in care stau asezati oameni, trebuie sa le spuna "salaam". Si cand doreste sa plece, trebuie sa le spuna "salaam". Primul este la fel de corect ca si ultimul."

(Abu Daud)


Abu Umama a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a iesit sprijinindu-se intr-un toiag si noi ne-am ridicat. El a spus: "Nu va ridicati asa cum fac strainii, slavindu-se unuii pe altii prin asta."

(Abu Daud)


Ibn 'Umar a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Niciun om nu trebuie sa il faca pe altul sa se ridice de unde este asezat pentru a sta el acolo, ci trebuie sa isi faca singur loc."

(Bukhari, Muslim)


'Amr ibn Su'aib a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Nu sta intre doi oameni fara permisiunea ambilor."

(Abu Daud)

O zi cu Profetul - Rugaciunea de dupa-amiaza

Ibn 'Umar a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Cel care abandoneaza rugaciunea de dupa-amiaza este precum acela care si-a pierdut un membru al familiei sau averea."

(Bukhari, Muslim)

Sana'i - O poveste

Un batran isi inalta capul si vazand ogorul sau parjolit, a glasuit astfel: "O Doamne, al celor noi si vechi, painea noastra e in mainile Tale, fa cu noi ce voiesti. Hrana pe care Tu ne-o dai cand este vreme frumoasa sau urata, nu depinde de lacrimile norilor, nici de zambetele campului; Eu stiu preabine ca Tu esti Sustinatorul Fara Cauza; viata mea si hrana mea, toate vin de la Tine. O particica de la Tine este mai buna decat mii si mii, caci putinul Tau nu e putin."

O flacara aprinsa de El, si o suta de mii de stele se ivesc; o picatura de la El, si o suta de mii de palmieri inmuguresc. Cel care se teme pentru painea zilnica nu este barbat, intr-adevar e mai putin decat o femeie.

O zi cu Profetul - Vizita

Kalada ibn Hanbal a spus: "Am ajuns la Trimisul lui Allah si am intrat fara sa spun "salaam" sau sa cer permisiunea. Atunci Trimisul lui Allah a spus: "Intoarce-te si spune: "Assalaamu alaikum! Pot sa intru?""

(Tirmidhi, Abu Daud)

Qatada a relatat ca Profetul (slaws) a spus: "Cand intrati intr-o casa, spuneti "salaam" celor care locuiesc in ea, iar cand plecati, spuneti-le "salaam"."

(Baihaqi)

Abu Musa a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Vizitai bolnavii, hraniti-i pe cei flamanzi si eliberati captivii."

(Bukhari)

Abu Huraira a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Celui care viziteaza bolnavii sau isi viziteaza fratele de dragul lui Allah i se va spune: "Sa fii bine, trecerea ta sa fie usoara si sa ocupi un loc in Rai!"."

(Tirmidhi)

Mu'adh ibn Jamal a relatat ca l-a auzit pe Trimisul lui Allah (slaws) spunand: "Allah Preainaltul a spus: "Dragostea Mea se cuvine celor care se iubesc unul pe altul de dragul Meu, se viziteaza unul pe altul de dragul Meu, celor care cheltuiesc unul pentru celalalt de dragul Meu"".

(Malik)

In relatarea lui Tirmidhi se spune: "Allah Preainaltul a spus: "Pentru cei care se iubesc unul pe altul intru preamarirea Mea vor fi amvoane de lumina, iar profetii si martirii ii vor considera norocosi.""

Abu Musa al-Ash'ari a relatat ca Trimisul lui Allah (slaws) a spus: "Permisiunea de a intra trebuie ceruta de trei ori. Daca vi se da voie, atunci intrati; daca nu, plecati."

sâmbătă, august 09, 2008

luni, august 04, 2008

Cuvintele Seicului Sidi Hamza cu ocazia Mawlid 2008

Seyyid le-a urat bun venit tuturor fuqqara.

„Sunt foarte multumit de voi. Aveti inimile calde si iluminate de invocatie. Acestea sunt roadele invocatiei si semnul reusitei. Perseverati in eforturile voastre. Continuati-le in aceeasi directie. Continuati sa invocati, uniti-va in disciplina si sinceritate, continuati in felul acesta si continuati pe calea aceasta.

Sunt multumit de toata lumea. Sunt cu toata lumea. Nu exista casta, nu exista rasism. Suntem, cu totii, egali. Nu-i urati pe evrei, nici pe crestini. Urati-va ego-ul (nafs), care se afla intre coastele voastre.

Daca nafs-ul vostru va da ascultare, intreaga lume va va da ascultare. In caz contrar, daca nafs-ul vostru se rascoala impotriva voastra, intreaga lume va fi impotriva voastra. Aceasta este esenta sufismului.

Cand faqirul il cunoaste pe Domnul sau, toate creaturile devin egale in ochii sai. Cel care-l cunoaste pe Allah, Il vede in fiecare creatura. Cel care nu-L vede pe Allah in fiecare creatura, inca nu a atins cunoasterea. Cel care face, inca, deosebiri intre oameni, nu a ajuns inca la cunoasterea lui Allah. Fiti uniti in viziunea voastra. Suntem, cu totii, egali in fata lui Allah. Respectati pe toata lumea si iubiti pe toata lumea. Insotiti-va cu nobilele calitati Muhammadiene.

In Coran sta scris: „Tu ai o fire preainaltata” (68,4). Cel caruia ii lipsesc aceste nobile calitati, chiar daca poate sa zboare prin aer sau sa faca minuni, daca nu este invaluit de nobilele calitati Muhammadiene, atunci este inca bolnav si ignorant.

Cel care doreste sa ajunga la cunoastere, trebuie sa venereze, sa aiba incredere, sa urmeze, sa-si orienteze inima si sa invoce. Totul va disparea din inima sa, cu exceptia iubirii pentru Allah. Numai armata luminii va mai ramane in inima sa. Cel care are inima pura o va vedea plina de Unitate si de inspiratii divine. Oriunde va veti afla, il veti vedea pe Allah, il veti vedea pe Profet (slaws).

Cel care nu-L vede pe Allah in ghidul sau spiritual, cel care nu-L vede pe Allah in fiecare creatura, nu detine cunoasterea. Toate aceste lucruri (cunoasterea) nu pot fi indeplinite fara companionajul cu un maestru spiritual. Cel care nu se afla in compania acestuia din urma, este incapabil sa se apropie, nu poate sa experimenteze nimic, nu cunoaste nimic. Aceasta cunoastere a lui Allah, aceasta prezenta a Profetului si a lui Allah in inima, nu se pot atinge decat prin companionaj. Chiar daca [persoana] repeta neincetat actele de adorare (ale cultului), Secretul (sirr) ramane in compania maestrului.

Allah a binecuvantat tara aceasta. Tariqa aceasta are o autorizare completa si generala. Allah trimite mesageri pentru un popor anume. Asa cum a facut cu Profetul Iona, care a fost trimis pentru peste 100.000 de oameni. Profetul a fost trimis ca o binecuvantare pentru intreaga umanitate. Pe calea educarii spirituale, se intampla la fel.

Unii au autorizare numai pentru invocatie. Altii, numai pentru rugaciunile asupra Profetului, iar altii, numai pentru invocarea Numelor lui Dumnezeu. Insa tariqa aceasta a fost trimisa de catre Allah ca o binecuvantare pentru intreaga omenire. Ea are o autorizare completa si generala pentru orice [gen de] invocatie: pentru Coran, pentru rugaciunea asupra Profetului, pentru Numele divine. Totul are girul aprobarii.
[In] aceasta tariqa, daca respectati fundamentele sale (Coran, Latif, Sadaqat, Itikaf, Shifa, Bukhari), diversele invocatii savarsite la timpul lor, pentru fiecare moment – exista o invocatie specifica.

In aceasta tariqa a lui Allah, invocatiile nu au un numar fix.

In respectul acestor fundamente, cu iubire fata de tarile noastre, cu iubire fata de comunitatea noastra de credinciosi, iata de ce trebuie sa va tineti cu dintii de tariqa aceasta. Iubiti aceasta tariqa; cel pe care Allah il iubeste, El il aduce in aceasta tariqa. Si toate binecuvantarile noastre si ale lui Allah se vor revarsa asupra sa.

Sidi Munir se afla printre voi. Aveti grija de el, ascultati de el, lucrati impreuna, mana in mana.

Evitati sa-i judecati pe altii si fiti atenti la uneltitori, care vor sa provoace necazuri si tulburari. Cautati refugiu la Allah pentru a respinge sugestiile demonice. Exista sugestii venite din interior, si sugestii venite din exterior. Faqirul trebuie sa vegheze la poarta inimii sale.

Secretul sta in maestru, iar tariqa face sa prinda viata pamantul arid. Datorita himmei si a Secretului, cei care sunt aici gasesc in tariqa ceea ce cauta. Allah il invie pe cel mort. Viata sa inseamna ajungerea sa la haqiqa, iar moartea sa inseamna nepasarea si uitarea lui Allah. Prin companionaj, inima se umple de lumina, si apoi murim, si apoi inviem din nou.

Aceasta tariqa este precum Arca lui Noe. Cel care se imbarca pe ea, este salvat. Totul, cu exceptia lui Allah, este obscuritate. Cel care i se alatura unui maestru spiritual autorizat, i se alatura, de fapt, lui Dumnezeu. Se afla la adapostul sau, nu este nimic de care sa-i fie teama. Inima lui isi gaseste pacea.”

vineri, august 01, 2008

Ahadeeth despre cumpătarea adoraţiei

1/143. Umm al mo'minin 'A'işa (Allah să o aibă în mila Sa!) a relatat: O femeie şedea lângă mine, când a intrat Profetul. El m-a întrebat cine era femeia. Eu am zis: Ea este aceea despre a cărei rugăciune se vorbeşte în tot oraşul. Atunci el a zis femeii: Acum, stai puţin. Ţi se cere să faci doar atât cât să poţi duce la bun sfârşit cu uşurinţă. Pe Allah, El nu se lipseşte de tine decât dacă eşti nemulţumită. Lui Allah îi place cel mai mult exerciţiul spiritual pe care credinciosul îl poate duce la bun sfârşit cu sârguinţã şi în mod constant.

(hadith convenit)


2/144. Anas (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat cã la soţiile Trimisului lui Allah au venit trei persoane să întrebe despre faptele de credinţă ale Profetului. După ce li s-a relatat despre acestea, ei au spus că nu era mare lucru şi au zis: Atunci unde ne aflăm noi în comparaţie cu Profetul, de vreme ce Allah i-a iertat toate păcatele din trecut şi pe cele viitoare? Unul dintre ei a spus: Eu, cel puţin, mã rog toatã noaptea. Altul a zis: Eu postesc toatã ziua şi nu încalc postul. Iar celãlalt a zis: Eu mã feresc de femei şi nu mã însor niciodatã. Atunci, Profetul a venit la ei şi le-a zis: Voi sunteţi cei care spuneţi cutare şi cutare lucruri? Aveţi grijã! Pe Allah, eu mã tem de Allah mai mult ca voi şi dintre voi, eu sunt cel mai supus Lui, însã totuşi ţin post şi îl încalc, fac rugãciuni şi stau noaptea de veghe, şi îmi iau neveste. Aşa cã cel ce se depãrteazã de la calea mea, nu este de-al meu.

(hadith convenit)


3/145. Ibn Mas'ud (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat cã Profetul a zis: Nenorociţi sunt aceia care preferã sã întâmpine greutãţi în problemele de credinţã. El a repetat aceasta, de trei ori.

(transmis de Muslim)


4/146. Abu Huraira (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat cã Profetul a zis: Religia este uşoarã şi nimeni nu trebuie sã facã din religie o greutate, decât dacã aceasta îl va copleşi. Deci fiţi statornici şi ţineţi-vã aproape, daţi veşti bune şi cereţi ajutor dimineaţa şi seara, precum şi în mijlocul unei nopţi întunecoase.

(Bukhari)


5/147. Anas (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat: Trimisul lui Allah a intrat în moschee şi a bãgat de seamã cã o frânghie era întinsã între douã coloane. El a întrebat: Pentru ce serveşte aceastã frânghie? Şi i s-a rãspuns: Aceasta este frânghia lui Zainab. Dacã în timpul rugãciunii de bunãvoie începe sã se simtã obositã, ea se sprijinã de aceastã frânghie. Trimisul lui Allah a zis: Dezlegaţi frânghia. Trebuie sã vã rugaţi atâta cât
sunteţi în stare. Dacã sunteţi obosiţi, atunci mergeţi la culcare.

(hadith convenit)


6/148. Umm al mo'minin 'A'işa (Allah sã o aibã în mila Sa!) a relatat cã Trimisul lui Allah a zis: Dacã vreunul dintre voi este cuprins de somn în vreme ce se roagã, atunci sã se întindã pânã ce i se risipeşte somnul, cãci dacã vreunul dintre voi se roagã în vreme ce este ispitit sã adoarmã, nu mai ştie dacã cere iertarea sau se mustrã pe sine.

(hadith convenit)


7/149. Jabir ibn Samura (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat: Aveam obiceiul sã fac rugãciunea cu Trimisul lui Allah şi rugãciunea lui, precum şi predica sa, aveau o lungime moderatã.

(Muslim)


8/150. Abu Juhaifa (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat: Profetul a fãcut o legãturã de frãţie între Salman şi Abu ad-Darda'. Salman i-a fãcut o vizitã lui Abu ad-Darda' (Allah sã-l aibã în mila Sa!) şi a gãsit-o pe Umm ad-Darda' îmbrãcatã în haine zdrenţãroase şi a întrebat-o de ce se afla în starea aceea. Ea a rãspuns: Fratele tãu Abu ad-Darda' nu este interesat de [luxul din] aceastã lume. Tot atunci a venit şi Abu ad-Darda' şi a pregãtit de mâncare pentru Salman. Salman l-a rugat pe Abu ad-Darda' sã mãnânce (împreunã cu el) dar acesta a zis: Eu postesc. Salman a zis: Atunci, dacã tu nu mãnânci, nu mãnânc nici eu. Aşa cã Abu ad-Darda' a mâncat [împreunã cu Salman]. Apoi, la o bucatã de noapte, Abu ad-Darda' s-a sculat [sã-şi facã rugãciunea de noapte] dar Salman i-a spus sã se culce înapoi şi el s-a culcat. Dupã o vreme, Abu ad-Darda' s-a trezit din nou, dar Salman i-a spus sã se culce la loc. În ultimele ceasuri ale nopţii, Salman i-a spus atunci sã se scoale şi au fãcut împreunã rugãciunea. Salman i-a zis lui Abu ad-Darda': Domnul tãu are un drept asupra ta şi familia ta are şi ea un drept asupra ta, aşa cã trebuie sã dai drepturile tuturor celor ce au drept asupra ta. Abu ad-Darda' a mers la Profet şi i-a relatat întreaga istorie. Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a zis: Salman a rostit adevãrul.

(transmis de Bukhari)


9/151. Abdullah ibn 'Amr ibn al-'As (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a relatat cã Trimisul lui Allah a fost înştiinţat cã el avea obiceiul sã stea în picioare [în rugãciune] toatã noaptea şi sã ţinã post în fiecare zi, pânã la sfârşitul vieţii lui. La care Trimisul lui Allah a zis: Tu ai spus aceasta? Eu i-am zis: Trimis al lui Allah (fie ca pãrinţii mei sã fie jertfiţi pentru tine) eu sunt cel ce a spus aceasta. La care Trimisul lui Allah a zis: Tu nu eşti destul de puternic ca sã faci astfel: Sã ţii post şi apoi sã-l întrerupi; sã dormi şi apoi sã te rogi şi sã ţii post trei zile pe lunã; cãci fiecare lucru bun se înmulţeºte de zece ori şi acesta va fi egal cu un an de post. Eu am spus: Trimis al lui Allah! Eu sunt în stare mai mult decât atâta. La care el a zis: Posteşte o zi şi întrerupe postul în urmãtoarele douã zile. Eu am zis: Trimis al lui Allah! Eu am puterea sã fac mai mult. Trimisul lui Allah a zis: Posteşte o zi şi întrerupe postul în ziua urmãtoare, cãci acesta este postul lui David (pacea fie asupra lui!) şi acesta este cel mai bun post. Eu am zis: Sunt în stare sã fac mai mult decât atât. La care, Trimisul lui Allah a zis: Nu existã ceva mai bun decât aceasta. 'Abdullah ibn 'Amr (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a spus (când a ajuns la bãtrâneţe): Dacã aş fi acceptat sã postesc cele trei zile (pe lunã) aşa cum spusese Trimisul lui Allah, acestea ar fi fost mai scumpe mie decât familia sau averea mea.

Într-o altã versiune: Trimisul lui Allah mi-a spus: O, 'Abdullah! Am fost înştiinţat cã posteşti în timpul zilei şi apoi te rogi toatã noaptea. 'Abdullah (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a rãspuns: Da, aşa este, o, Trimis al lui Allah! Trimisul lui Allah a zis: Nu face asta, posteşte câteva zile şi apoi întrerupe postul alte câteva zile, fã rugãciuni dar sã mai şi dormi noaptea, cãci trupul tãu are drept asupra ta, nevasta ta are drepturi asupra ta şi musafirul tãu îşi cere dreptul de la tine. Apoi, este de ajuns dacã posteşti trei zile pe lunã, cãci rãsplata faptelor bune se înmulţeşte de zece ori, deci este ca şi cum ai posti tot anul. Eu am continuat (sã postesc) şi astfel am primit o învãţãturã asprã. Eu am zis: O, Trimis al lui Allah! Am forţã sã fac mai mult. Trimisul lui Allah a zis: Posteşte la fel ca şi profetul David (pacea fie asupra lui!) şi nu mai mult decât atât. Eu am întrebat: şi cum postea profetul lui Allah, David (pacea fie asupra lui!)? El a zis: O jumãtate de an (postea în fiecare a doua zi). Mai târziu, dupã ce 'Abdullah a îmbãtrânit, avea obiceiul sã spunã: Numai sã fi tras foloase din aceastã îngãduinţã.

Într-o altã versiune se spune: Mi s-a spus cã posteşti încontinuu şi reciţi [întregul Coran] în fiecare noapte. Eu am zis: Trimis al lui Allah, drept este, dar nu râvnesc altceva decât bine prin aceasta, la care el a spus: Este de ajuns pentru tine dacã ţii post câte trei zile pe lunã. Eu am zis: Trimis al lui Allah! Eu sunt în stare sã fac mai mult de-atâta. El a zis: Nevasta ta are drept asupra ta, oaspetele tãu are drept asupra ta şi trupul tãu îşi cere dreptul de la tine, deci, ţine postul lui David, apostolul lui Allah (pacea fie asupra lui!), cãci el a fost cel mai minunat credincios al lui Allah. Eu am zis: Trimis al lui Allah! Ce este postul profetului David? El a zis: David postea fiecare a doua zi. Şi a adãugat: Recitã Coranul în fiecare lunã. Eu am spus: Trimis al lui Allah, eu pot mai mult de-atât, iar el a zis: Recitã Coranul la fiecare douãzeci de zile sau la fiecare zece zile. Eu am spus: Pot şi mai mult de-atât, iar el a zis: Recitã în fiecare sãptãmânã dar sã nu treci peste asta, cãci îşi cer dreptul de la tine şi nevasta ta şi oaspetele tãu, precum şi trupul tãu. El ('Amr ibn al-'As) a zis: Am fost aspru cu mine şi astfel am fost supus la greutãţi. Trimisul lui Allah mi-a spus: Nu ştiu cã s-ar putea sã trãieşti mult (şi, astfel, sã suporţi greutãtile vreme îndelungatã) şi eu am acceptat ceea ce mi-a spus Trimisul lui Allah. Când am îmbãtrânit, aş fi vrut sã fi tras foloase din îngãduinţa pe care Trimisul lui Allah mi-a arãtat-o.

Potrivit altei versiuni, Trimisul lui Allah a zis: În faţa lui Allah, cel mai bun post este acela al lui David şi cea mai bunã rugãciune este aceea a lui David (pacea fie asupra lui!), cãci el dormea jumãtate din noapte şi veghea cu rugãciune o treime din ea, apoi dormea o şesime din noapte şi þinea post fiecare a doua zi. El nu avea obiceiul sã alerge în întâmpinarea duşmanului.

O altã versiune este: Tatãl meu mi-a aranjat cãsãtoria cu o femeie dintr-o familie cu stare, şi avea obiceiul sã-şi cerceteze nora în legãturã cu ce fãcea soţul ei. Ea spunea: El este, într-adevãr, un om bun. De când am venit la el, nici nu a intrat în patul meu şi nici nu mi-a aruncat mãcar o privire. Dupã ce aceastã stare de lucruri s-a prelungit o bucatã de vreme, tatãl meu a adus vorba despre aceasta în faţa Trimisului lui Allah. El l-a îndemnat pe tatãl meu: Trimite-l la mine. Şi eu am mers la el. Atunci, m-a întrebat: Cât de des ţii post? Eu am rãspuns: Zilnic. El m-a întrebat: Cât timp îţi ia ca sã citeşti Sfântul Coran în întregime? Eu am zis: Citesc odatã în fiecare noapte. Atunci el a menţionat ceea ce i se relatase deja (când 'Abdullah a îmbãtrânit). Sã recite în timpul zilei, o şeptime din ce recitã noaptea, unui membru din familie, ca sã-i uşureze sarcina noaptea. Oricând dorea sã se odihneascã din postul sãu de fiecare a doua zi, sã întrerupã postul câteva zile şi sã recupereze pierderea mai târziu, ţinând numãrul de posturi pe care le pierduse. Totuşi, el nu a renunţat la posturi deloc, cãci nu a vrut sã se lipseascã de ceea ce stabilise cu Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!).


10/152. Hanzala Usayidi (Allah sã-l aibã în mila Sa!) care fãcea parte dintre scribii Trimisului lui Allah a relatat: L-am întâlnit pe Abu Bakr (Allah sã-l aibã în mila Sa!) şi el a zis: Cine eşti tu? El (Hanzala) a rãspuns: Hanzala s-a transformat într-un ipocrit. El (Abu Bakr) a zis: Sfinţit fie Allah, ce tot spui? La care el a zis: Spun cã atunci când suntem în preajma Trimisului lui Allah, noi meditãm la Rai şi Iad, de parcã le-am vedea chiar în faţa ochilor, dar dupã ce ne depãrtãm de Trimisul lui Allah, ne vedem de nevestele, copiii şi treburile noastre şi cele mai multe dintre aceste lucruri [legate de Viaþa de Apoi] ne ies din minte. Abu Bakr (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a zis: Pe Allah, şi eu pãţesc acelaşi lucru. Atunci, eu împreunã cu Abu Bakr am mers la Trimisul lui Allah şi i-am zis: Trimis al lui Allah, Hanzala s-a dovedit a fi un ipocrit. La care Trimisul lui Allah a zis: Ce ai pãţit? Eu am zis: Trimis al lui Allah, când suntem în preajma ta ne gândim la Iad şi Rai de parcã le-am vedea cu propriii noştri ochi, dar când ne depãrtãm de la tine, avem grijã de nevestele, copiii şi treburile noastre şi multe din lucrurile acestea ne ies din minte. La care Trimisul lui Allah a zis: Pe cel în mâinile Cãruia se aflã viaţa mea, dacã starea minţii voastre rãmâne aceeaşi ca şi când sunteţi în preajma mea şi sunteţi întotdeauna cufundaţi în pomenirea lui Allah, îngerii vor da mâna cu voi în paturile voastre precum şi în drumurile voastre, dar, Hanzala, timpul trebuie dedicat atât lucrurilor lumeşti, cât şi rugãciunii şi meditaţiei. El (Profetul) a zis aceasta de trei ori.

(transmis de Muslim)


11/153. Ibn 'Abbas (Allah sã-l aibã în mila Sa!) a zis: În vreme ce Trimisul lui Allah propovãduia, era un om ce stãtea în picioare şi atunci a întrebat despre el, la care i s-a rãspuns cã acela era Abu Isra'il care fãcuse legãmânt sã stea în picioare şi sã nu stea jos, ori la umbrã, ori sã vorbeascã ci, doar, sã posteascã. La care Trimisul lui Allah a zis: Porunciţi-i sã vorbeascã, sã meargã la umbrã, sã şadã şi sã-şi încheie postul.

(Bukhari)

Abu al-Wafa’ Ibn `Aqil al-Hanbali (d. 513)

La fel ca şi al-Harawi al-Ansari, al-Hanbali a fost un hafiz şi un faqih al şcolii hanbalite, un apărător fervent al Sunnei şi al tasawwuf.

Este considerat un reînvietor al şcolii Imamului Ahmad, deşi a studiat sub îndrumarea unor învăţători din diferite alte şcoli.

Asemenea altor sufi ai şcolii sale, precum Ibn Qudama (d. 620) şi al-Tufi (d. 715), Ibn `Aqil l-a considerat pe al-Hallaj un wali (sfânt) şi nu s-a îndoit de sinceritatea acestuia şi de faptul că avea dreptate.

Ibn al-Jawzi a relatat că se afla în posesia copiei autorizate a tratatului pe care Ibn `Aqil îl scrisese ca un elogiu adus lui al-Hallaj, intitulat Juz’ fi nasr karamat al-Hallaj ("Opuscul – elogiu al harurilor lui al-Hallaj").

Ibn `Aqil a fost un spirit universal, iar despre opera sa Kitab al-funun se spune că număra cca. 800 de volume; în zilele noastre s-a mai păstrat din ea un singur volum. (1)

Note :
(1)
Vezi articolul lui George Makdisi în Encyclopedia of Islam, a 2-a ed., "Ibn `Akil".